info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

JM-jobb räddas – så löste de krisen lokalt

15 byggnadsarbetare var varslade på JMs region Syd. Nu har fack och arbetsgivare tillsammans hittat lösningar så att de kan jobba kvar.
– Det går snabbt att tappa tio hantverkare, men det tar lång tid att rekrytera dem, säger Peter Olsson, MB-ledamot på JM:s riksregion Syd.

Peter Olsson, MB-ledamot, riksregion Syd. Foto: Privat / Mostphotos

I slutet av april gick bostadsbolaget JM ut att de varslar 200 personer på grund av att bostadsförsäljningen hade dippat rejält, vilket Byggnadsarbetaren tidigare har berättat om.

Huvuddelen av varslet berörde tjänstemän, men 15 trä- och betongarbetare på JM:s arbetsplatser i Malmö, Lund och Landskrona var också drabbade.

I början av juni träffades fack och arbetsgivare för första gången för en MBL-information.

– Vi fick en dragning om att det sålts färre lägenheter och då handlade det om att tolv hantverkare var övertaliga, säger Peter Olsson, MB-ledamot, riksregion Syd.

Några dagar senare var det dags för MBL-förhandlingar mellan fack och arbetsgivare. Arbetsgivaren informerade vad varje arbetsplats hade för behov fram till årsskiftet.

Under förhandlingen framkom det att JM Väst hade brist på byggnadsarbetare till ett stort bostadsprojekt i Gamlestaden, Göteborg.

– Det har ju hänt lite sedan varslet lades. De har behov av mellan fem och åtta hantverkare för en grundstomme efter semestern, säger Peter Olsson.

JM bygger nytt i Gamlestaden, Göteborg.

Över tio byggnadsarbetare har nu anmält sitt intresse för att jobba i Göteborg. Just nu håller arbetsgivaren på att titta på var byggnadsarbetarna kan bo under tiden.

Hur länge finns det jobb i Göteborg?

– Vi hoppas klara det under hösten och region Väst har flaggat att det finns ett behov även under våren 2024, säger Peter Olsson.

Dessutom visade det sig finnas ytterligare en lösning på övertaligheten. JM hade köpt väggar, utfackningspartier, till ett flerbostadsprojekt i Lund, men var inte nöjd med leveransen.

– Nu ska vi själva tillverka dessa väggar. JM äger en gammal Beijer Byggmarknad i Lund, där byggnadsarbetarna kan stå och spika ihop väggarna, säger Peter Olsson.

Både fack och arbetsgivare är nöjda med att vi har kommit i mål

Under förhandlingarna visade det sig också att det fanns byggnadsarbetare som ville vara föräldralediga och tjänstlediga för studier. Resultatet blev att det inte längre fanns någon övertalighet i regionen. Övertalighetsförhandlingarna är nu pausade när det gäller byggnadsarbetarna.

– De är jättelättade. Både fack och arbetsgivare är nöjda med att vi har kommit i mål, utan att tappa duktig kompetens. Det går snabbt att tappa tio hantverkare, men det tar lång tid att rekrytera dem.

– Jag är väldigt stolt över att vi, fack och arbetsgivare på regionnivå, kan se möjligheter som man inte kunde se på företagsnivå, säger Peter Olsson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: JM-jobb räddas – så löste de krisen lokalt

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig