info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

JM-anställda är en guldgruva för företaget

De anställda på JM jobbar ihop betydligt mer till det egna företaget än kollegorna på andra byggbolag. Aktieägarna i JM jublar över stora aktieutdelningar medan byggnadsarbetarnas löner har stagnerat.

Varje anställd på JM bidrar med 950 000 kronor var till byggbolagets rörelseresultat. Det innebär att de JM-anställda ligger på en betydligt högre nivå än de anställda på de andra stora byggbolagen i landet. På NCC bidrar varje anställd med 350 000 kronor, på Peab 110 000 kronor och på Skanska med 90 000 kronor till respektive företags rörelseresultat. Att de som arbetar på JM lyckas arbeta ihop så pass mycket mer beror på att JM är nischat mot bostadsbyggande på tillväxtorter där de köper tomtmark och uppför egna bostadsrätter som sedan avyttras. De stigande bostadspriserna under de senaste åren har gett en rejäl skjuts uppåt för bolagets resultat.

Nyligen var
de anställda på JM:s huvudkontor i Solna i Stockholm på företagsinformation. De fick kaffe och smörgås samtidigt som vd:n Johan Skoglund informerade om läget i företaget.
– Vi fick veta att det går väldigt bra och att det är all time high över hela linjen, säger snickaren Benny Eriksson, från Norrtälje.
I samband med bokslutsrapporten för 2007 fick de anställda också veta att det kommer delas ut 5;50 kronor per aktie till ägarna samt att styrelsen dessutom föreslog en utskiftning – genom inlösen av aktier – till ett värde av cirka 1 miljard kronor till ägarna. Totalt innebär det att ägarna får dela på ungefär 1,5 miljarder kronor.

På JM:s bostadsbygge i Hornsberg i Stockholm har verksamheten varit i gång sedan ett halvår och jobbet flyter på bra.
– Det går mycket bra. Vi ligger före tidsschemat och alla lägenheter i området är sålda. Efter det här området ska vi bygga fler bostäder nere vid vattnet och även där är alla lägenheter sålda, säger ”Pekka” Biverud.
Men trots att arbetet går bra finns det en stigande irritation hos byggnadsarbetarna. De tycker rekordresultatet och guldregnet över aktieägarna rimmar illa med kollektivarnas löneutveckling de senaste två åren.
– Vår lön står och stampar och vi tjänar för lite idag. Vi har ökat produktiviteten de senaste två åren, men trots det ökar inte lönen, eftersom vi hela tiden får sämre underlag till ackordet. Vi måste jobba snabbare för att lyckas hålla kvar vår lönenivå. Det känns hopplöst och de på kontoret är för snåla och bevisligen tänker de bara på aktieägarna, säger Benny Eriksson.

Byggnadsarbetarna på
JM tjänar i snitt något bättre än kollegorna på de tre andra stora byggbolagen. Snittlönen för de som jobbar på ackord på JM var under 2007 179:05 kronor per timme. På exempelvis Peab låg ackordslönen på 166:95 kronor per timme under samma period, en differens på cirka 13 kronor per timme.
– Jag tycker skillnaden är för liten. Med tanke på vad vi jobbar in och bidrar med till företaget så borde vi tjäna bättre, säger snickaren Tom Malmebo, från Stockholm.
Han och parhästen Tommy Karlsson tycker att de gör ett bra jobb och att bygg efter bygge går som på räls.
– Vi är inte nöjda med lönen idag, säger Tommy Karlsson.
Snickarna är helt medvetna om att de inte enbart är deras insats på bygget som bidrar till JM:s vinst, utan att det handlar mycket om bolagets koncept att skapa mervärden genom att köpa tomtmark i mycket attraktiva lägen och sedan sälja egenproducerade borätter. Men de tycker ändå inte att deras arbete uppskattas tillräckligt.
– Det är ju ändå vi på bygget som gett JM den kvalitetsstämpel som bolaget har idag. När folk snackar lägenheter i dag säger de ju ofta att de ”köpt en JM-lägenhet” för att visa att det är status. Det är vi på bygget som gjort JM till byggföretagens Rolls Royce, säger Benny Eriksson.

JM har idag
inga vinstandelar åt de anställda på bygget. Vid ett tillfälle – för sju år sedan – fick de anställda 10 000 kronor var.
– Det blev 7 000 kronor kvar efter skatt, men det var ju ändå något. Och inte alls mycket med tanke på hur mycket som går till aktieägarna, inte minst i år, säger Benny Eriksson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: JM-anställda är en guldgruva för företaget

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig