info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Jätteinsats mot fusket i Skåne – besökte sju byggen

Ett flertal myndigheter slog till mot ekonomisk brottslighet i en gemensam operation i Helsingborg. Resultatet blev 9 miljoner kronor. Under insatsen upptäcktes även arbetsmiljöbrister på byggarbetsplatser.

Flera myndigheter slog till mot den organiserade brottsligheten i Helsingborg. Foto: Polisen

Under fyra dagar, i slutet av januari och början av februari, genomförde polisen och Helsingborgs stad en stor myndighetsgemensam insats kallad Operation Klöver 3.

Temat i år var den ekonomiska brottsligheten och målet var att minska de kriminellas ekonomiska tillgångar genom att samla myndigheters gemensamma resurser.

Totalt genererade insatsen 9 miljoner kronor. I summan ingår bland annat böter, viten, förelägganden och sanktionsavgifter.

Lever gott på pengar som inte de ska ha

– Ett av polisens prioriterade uppdrag är att komma åt de kriminellas ekonomiska tillgångar. Vi kan inte ha ett samhälle där vissa lever gott på pengar som inte de ska ha och pengar är ju också drivkraften för kriminella, säger Karim Ottosson, polischef i Helsingborg, i ett pressmeddelande.

Totalt deltog 200 personer. Det gjordes denna gång inte några kontroller vad gäller osund konkurrens inom byggbranschen, däremot besökte Arbetsmiljöverket sju slumpmässigt utvalda byggarbetsplatser.

Brister som gällde arbete på hög höjd utan fallskydd upptäcktes, liksom avsaknad av arbetsmiljöplan.

– Vi har också hittat andra mindre brister, där vi har ställt krav, säger Arne Alfredsson ansvarig för den myndighetsgemensamma operationen på Arbetsmiljöverket.

I gruppen som arbetade med osund konkurrens gjorde Helsingborgs stads Miljöförvaltning bland annat tillsyn hos företag, butiker och restauranger. En annan grupp arbetade med felaktigt utnyttjande av bidragssystemet under ledning av Försäkringskassan.

Operationen genomfördes vid två tillfällen 24-25 januari och 31 januari och 1 februari.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Jätteinsats mot fusket i Skåne – besökte sju byggen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig