info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Järnstaket träffade byggjobbare i huvudet

Staketet föll 20 meter och träffade en armerare i huvudet. Kollegan dömdes för vållande till kroppsskada och böter.

Mannen dömdes i Nacka Tingsrätt och tidningen Mitt i Nacka skriver om händelsen, där en byggnadsarbetare hade fått uppdraget att riva en betongmur där det stod ett järnstaket.
Arbetet skulle enligt arbetsreglerna påbörjas efter klockan 16 och staketet skulle säkras och kapas innan muren började rivas. Tjugo meter nedanför muren skulle avspärrningsband sättas upp.

Armeraren slogs till marken

Men byggnadsarbetare som skulle utföra jobbet satte igång tidigt på morgonen. Mannen sågade av några fästen i staketet, staketet gav vika, och föll ned rakt i huvudet på en armerare som höll på förbereda ett fundament nedanför. Armeraren slogs till marken och förlorade medvetandet. Den åtalade mannen sade i Nacka Tingsrätt, att han hade spärrat av området nedanför muren och att han trodde att ingen var där. Han såg inte rosten på järnrören eftersom det var mycket jord där rören var fästa i muren. Armeraren säger å andra sidan att han inte befann sig innanför några avspärrningar.

7000 kronor

Tingsrätten dömde den åtalade mannen för vållande till kroppsskada till 7000 kronor i dagsböter och att betala 1 278 kronor i sjukvårdskostnader.
Armeraren hade begärt 21 278 i skadestånd för kränkning och sjukvårdskostnader, men rätten bedömde att den åtalade inte varit likgiltig inför risken att staketet skulle skada någon.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Järnstaket träffade byggjobbare i huvudet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig