info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Jag var 38 när jag stelopererade ryggen."

Niclas Stattin, 47 år, före detta golvläggare.

Ålder då skadan kom: 25–30 år.
”Jag jobbade med att lägga parkettgolv när jag fick problem med ryggen. Jag tog värkmediciner, gick till massör, kiropraktor, men inget hjälpte. Det var fruktansvärt jobbigt. Till slut blev jag tvungen att operera.

Jag var 38 år när jag stelopererade ryggen. Det sitter fyra bultar och en platta längst ner i ländryggen på mig. Min arbetsgivare tog mina ryggproblem på allvar. Han hjälpte mig och tog mig till olika instanser. Jag opererades i Strängnäs på en ryggkirurgisk klinik.

LÄS VÅR GRANSKNING: Vardagsjobben som skadar mest

Jag tror inte att det finns någon golvläggare över 40 år som inte har problem med kroppen. Det tog egentligen bara något år som parkettläggare, innan jag började känna att jag hade besvär. Jag var byggnadsarbetare innan jag hoppade på parkettläggning, via en bekant. Vi brukar skoja att ’gud borde ha satt fötter på knäna …’

Problemet är att man jobbar med ryggen lätt framåtlutad, vilket gör att hela kroppsvikten hamnar på rygg, axlar, knän. Att vi håller verktyg i händerna, sticksåg, hammare, slagkloss, gör inte belastningen på ryggen lättare precis. All vikt hamnar på ryggen.

LÄS MER: Svårt få ersättning för lyftskador

Efter operationen känner jag inte av ryggen alls. Jag behöver inte ta värkmediciner längre. Men efter operationen kunde jag inte jobba med golvläggning.

Jag hade tur och fick jobb på Norrtälje Byggnadsglas som glasmästare och det är en helt annan slags belastning här. Vi gör tunga lyft, men man kan stå rätt upp, man kan lyfta rätt, och man är två när man lyfter. Vi monterar duschar, uterum, designglas, bilrutor. Jag har faktiskt inga problem alls i dag.”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Jag var 38 när jag stelopererade ryggen."

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig