info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

”Jag kan inte köra bil, inte ta folk i hand”

Roger Carnegård, 51 år, före detta plåtslagare.

Ålder då skadan kom: 45 år.
”Jag har svåra vibrationsskador i händerna som beror på att jag jobbat mycket med handfalsning under mitt yrkesliv som byggnadsplåtslagare. Nibblaren, den som man klipper korrugerad plåt med, ger vibrationer, men också det att jag jobbade med handfalsning, vi gjorde otroligt mycket taktäckning på mitt företag. I varje slag, när du bankar, så blir det en vibration efteråt. Jag minns att jag hade dåliga, tjocka, otympliga arbetshandskar och därför tog jag av mig dem. Detta bidrog nog till att vibrationerna blev kraftigare.

LÄS VÅR GRANSKNING: Vardagsjobben som skadar mest

Sen började jag jobba på en firma som satte upp stålhallar. Jag minns den dagen 2011 när jag jobbade i Kivik. Jag borrade in i stålpelare, vi skulle klä dem med plåtelement. Jag sköt fast den högkorrugerade plåten med en Hilti-maskin som man laddar med skott. Jag gick och sköt med den i säkert en och en halv timme. Efter det har jag inte jobbat mer. Jag fick så ont i händerna. På lördagen kunde jag inte hålla i kniven och dela frallorna, det gick inte. På måndagen gick jag till doktorn och det konstaterades så småningom att jag hade fått vibrationsskador.

LÄS MER: Svårt få ersättning för lyftskador

I dag kan jag inte köra bil, inte ens till vår närmaste stad, tre mil bort. Jag kan inte ta folk i hand och säga goddag för när man kommer åt nerverna i handen triggas de igång och jag får ett helvete. Värk i ett helt dygn efteråt. Jag tycker att det är för lite information om vibrationsskador. Företaget jag jobbade på informerade inte de anställda om detta. Jag vet att man fortsätter att jobba på samma sätt i dag.”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: ”Jag kan inte köra bil, inte ta folk i hand”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig