info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Jag arbetade utan kontrakt"

I morgon, onsdag, förhandlas en tvist i Litauen, om Darius Bagdzevicius lön för byggjobb han ska ha gjort i Sverige. Arbetsgivaren hävdar att han fått varenda krona. Själv har han en helt annan historia.

Darius Bagdzevicius kontaktar Byggnadsarbetaren första gången den artonde november. Han säger att han arbetar utan anställningskontrakt, att betalningen inte fungerar och att arbetare förnedras. Vi ska träffas. Men han ändrar sig, säger att han blivit lovad betalning och nya arbetsuppgifter.
En dryg vecka in i december ringer han igen. Berättar att han blivit utsparkad från jobbet och är rädd att inte få betalt. Två dagar senare, den tionde december, träffas vi i Malmö. Samma morgon har han lämnat boendet han hade via företaget. Han vill inte resa hem innan han fått betalt, men har bara en bil att sova i. Han säger att han hoppas på en fantastisk 30-årsdag 2015. I går fyllde han 29 och det var den sämsta födelsedagen någonsin.

”Utan kontrakt första veckan”

Det ska visa sig att ord står mot ord på en rad punkter i berättelsen om Darius Bagdzevicius och arbetsgivaren UAB Seltab. Den stora frågan är hur lång period han jobbat för företaget. Från den tjugonde oktober till den nionde december, säger Darius Bagdzevicius. Arbetsgivaren hävdar att han började senare och sedan lämnade anställningen under en stor del av november.
Darius Bagdzevicius historia börjar med att hans kompis i Litauen hittar ett svenskt nummer att ringa för att söka byggjobb. De får beskedet att de kan börja jobba omgående. Väl i Sverige, i Trelleborg, ska de ha fått veta att de ska tjäna 90 kronor i timmen efter skatt. Arbetsgivare är ett litauisk företag, UAB Seltab. Företagets anställda arbetar på uppdrag av det svenska systerföretaget Selt AB. Men enligt Darius Bagdzevicius har de inget kontrakt första veckan. Arbetsgivaren säger att alla startar så.

”Jag skulle bevisa min lojalitet”

Efter två veckors arbete med att bland annat förbereda för målning i en gammal bilservicelokal blir Darius Bagdzevicius och hans kompis, framför allt kompisen, sjuka.
-Han kände sig väldigt sjuk, hans temperatur var hög och han hostade, säger Darius Bagdzevicius.
Den tredje november tar de sjukledigt. På eftermiddagen kör Darius Bagdzevicius kompisen till färjan för att han vill söka vård i Litauen.
Han hävdar att chefen avrått dem från att söka vård i Sverige, på grund av kostnaderna. Men när arbetsgivaren får reda på att han kört kompisen till färjan ska han ha blivit så arg att han avslutar kontraktet. Darius Bagdzevicius säger att han tvingas skriva på en avskedsansökan.
-Han sa att jag skulle jobba utan kontrakt för att bevisa min lojalitet. Jag förstod inte vad det betydde. Vilken lojalitet? För att bevisa vad?

Har anlitat advokat

I slutet av november får han nytt kontrakt. Men två veckor senare hör han alltså av sig till Byggnadsarbetaren igen och säger att han sparkats ut från jobbet, att chefen för det svenska bolaget varit rasande på honom. Han tror det handlar bland annat om att han inte vill jobba över utan övertidsersättning.
När vi träffar Darius Bagdzevicius i Malmö i december har han fått knappt tio tusen kronor i lön. Han hävdar att han har jobbat sammanlagt 295 timmar och alltså inte fått ens hälften av sina pengar. Han talar om att stanna i Sverige och anlita en advokat, sover på vandrarhem den natten.
Nästa dag kommer knappt 7000 kronor in på kontot och han tar båten hem. Men i Litauen har han anlitat advokat och inlett en process mot företaget för att få betalt för all den tid han hävdar att han arbetat.
I morgon, onsdag, möts Darius Bagdzevicius och UAB Seltabs ägare för förhandling i Vilnius. Arbetsgivaren tillbakavisar alla Darius Bagdzevicius uppgifter.
Läs företagets kommentarer i separat artikel.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Jag arbetade utan kontrakt"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig