info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Inte kopplat dig? Då vill de ge dig avdrag på lönen

Glömmer du verktygen ute på taket eller krockar firmans bil ska du kunna få löneavdrag. Det samma om linan inte är kopplad när du balanserar på tak. Det är några av kraven som Plåt & Ventföretagen tar med sig till förhandlingar med Byggnads.

Foto: Mostphotos / Martin Danielsson

En av punkterna som Plåt & ventföretagen har med sig till pågående förhandlingar med facket är att arbetsgivare ska kunna göra avdrag på lönen om en anställd inte använder lina. 

– Det händer ibland att man säger “jag ska bara” när man kopplat loss och sedan går upp på taket utan sele, säger Anita Hagelin, chefsförhandlare på Plåt & Ventföretagen.

– Vi vill att det ska fungera preventivt, säger hon.

Plåtslagaren Martin Danielsson har klättrat på tak i 20 år, och ser att linorna kopplas loss ibland. Förslaget att ge böter tycker han är ganska vettigt, men då borde det komma från en myndighet. 

– Men jag tycker inte att det bör ge löneavdrag. Utan om arbetsgivaren får böter borde en del läggas på arbetstagaren, säger han.

Det finns också risker med att överföra kontrollen till arbetsgivare, anser han. 

– Då finns det incitament för arbetsgivaren att säga “du har inte lina du, får ingen lön” för att spara pengar. För de vill inte ringa in Arbetsmiljöverket och få böter själva, säger han.

Men Anita Hagelin, förhandlingschef på Plåt & Ventföretagen, håller inte med.

– Syftet är inte att arbetsgivaren ska sko sig på det och få de här pengarna, säger hon.

Anita Hagelin, förhandlingschef på Plåt & Ventföretagen.

Det ska istället ses som ett incitament för att inte slarva med säkerheten. Plåt & Ventföretagen vill även göra löneavdrag om en anställd genom oaktsamhet orsakat arbetsgivaren ekonomisk skada. 

Kan det så bli löneavdrag om man klipper i en plåt fel?

– Det är inte det vi talar om. Typexemplet är att man glömmer telefonen synligt i bilen och det blir inbrott. Det har inget att göra med att klippa en plåt fel, absolut inte. Men där får det göras en bedömning i det enskilda ärendet, säger hon.

Riskerar det inte att bli godtyckligt?

– Det blir ytterst en domstol som ska pröva det, och inte bara att en arbetsgivare som kan säga det, säger Anita Hagelin som betonar att detta ännu är en förhandling som pågår:

– Man ska vara medveten om att vi precis har lagt de här yrkanden, nu ska vi bolla detta med Byggnads, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Inte kopplat dig? Då vill de ge dig avdrag på lönen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig