info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Inget åtal för takras

En defekt balk orsakade dödsraset på Högbergaskolan i Södertälje, men omfattningen av raset kunde inte förutses. Åklagaren Aino Ahlhem lägger därför ner förundersökningen om misstänkt brott.

– Jag har inte kunnat se att det begåtts något brott som faller under allmänt åtal, inte heller sett att NCC varit oaktsam under rivningsarbetet eller att stress legat barkom, säger Aino Ahlhem till Länstidningen Södertälje på nätet.
Arbetsmiljöverkets utredning om dödsolyckan på Högbergaskolan är nu klar. Den visar att en defekt balk orsakade det förödande takraset som dödade den 47-årige betongarbetaren Johan Engqvist.
– Enligt expertis hade inte ens en erfaren konstruktör kunnat upptäcka det här, säger Stefan Norengård på Arbetsmiljöverket.
Det var torsdagen den 25 mars som dödraset inträffade på Högbergaskolan i Hovsjö. Det var när den första sektionen av taket på skolan skulle lyftas bort som resten rasar in. Två byggnadsarbetare befann sig inne i byggnaden. 47-årige Johan Engqvist hamnade under rasmassorna. Han begravs under rasmassorna och räddningstjänsten lyckas få fram honom efter nära två timmar. Han konstateras död kort tid senare.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Inget åtal för takras

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig