info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Inget åtal efter svåra olyckan – trots Arbetsmiljöverkets kritik

Montören Nikolay föll nära sju meter och skadades illa. Han överklagade beslutet att lägga ner förundersökningen men får kalla handen.

Nikolay trampade igenom en tunn spånskiva och föll nära sju meter. Foto: Privat och ur polisens förundersökning.

Nikolay Giorgiev fick svåra skelettskador vid olyckan som inträffade under byggnadsarbeten på fabriken Metsä Board i Husum 2015, något Byggnadsarbetaren tidigare berättat. 

Han överklagade den nedlagda förundersökningen som skulle reda ut om fel begåtts, men hans överklagan hörsammas inte. Nikolay är bedrövad över att allt verkar sluta i att ingen avkrävs något juridiskt ansvar.

– Jag är förstås besviken, säger Nikolay Giorgiev, i telefon från Bulgarien.

– Det som hände var ju inte mitt fel. Jag tänker nu att kontakta en juridisk expert för att se om jag ska gå vidare civilrättsligt eller om jag måste stoppa här, säger han.

Så här har Nikolay Giorgiev tidigare berättat om händelsen:
– Plötsligt trampade jag på en spånskiva och föll nära sju meter. Det var en fruktansvärd känsla att trampa igenom skivan och inte veta vad som fanns under.

Hålet var täckt på ett fel och farligt sätt och Arbetsmiljöverket kritiserade skarpt bristerna på arbetsplatsen. Mängder av hål togs upp då fabriken gjordes om, allt skedde i ett forcerat tempo. De upptagna hålen skulle täckas direkt men det var långtifrån alltid det gjordes och i vissa fall var täckningen helt fel gjord.

Nikolay hade just börjat på jobbet i Sverige, då han trampade igenom skivan strax före arbetsdagens slut.
Fallet orsakade en fraktur i höftleden och en kotkompression. En rekonstruktionsplatta och sex spikar i höften påminner om hans skada.

Han säger att han är för alltid förändrad av olyckan.
– Jag har haft mycket smärta men det har inte varit så avgörande. Det psykiska var värre. Bara känslan av att falla från den höjden. Det är inget man glömmer, säger han.

Nikolay har själv tvingats betala hela sin rehabilitering och förlorat sin arbetsinkomst i 13 månader. Ingen har heller gett någon ersättning för hans skador eller lidande. Det enda han fått är sjukersättning från bulgariska staten.

Hans målsägarbiträde, advokat Sophia Näslin, har bedömt hans ekonomiska förluster och utlägg till runt 700 000 kronor och har genom polisen framfört krav om skadestånd hos Metsä Board. Hon har även yrkat på kompensation för det som drabbat Nikolay i form av fysiskt och psykiskt lidande till runt 100 000 kronor.

Också polis och åklagare har konstaterat att det fanns allvarliga säkerhetsbrister vid fabriken. Åklagaren Christer B Jarlås som la ner förundersökningen sa tidigare att han hela tiden hade för avsikt att åtala Metsä Board. Men att det faktum att företaget tagit fram skyddsinstruktioner gjorde att han inte kan vänta sig en fällande dom och då kunde han inte åtala.

Sophia Näslin och Nikolay Georgiev begärde en överprövning hos åklagarmyndighetens utvecklingscentrum. Nu har svaret alltså kommit.

Vice överåklagare Magnus Johansson har kommit till samma slutsats, som i det tidigare åklagarebeslutet.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Inget åtal efter svåra olyckan – trots Arbetsmiljöverkets kritik

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig