info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Inget åtal efter asbestskandal

58 byggnadsarbetare utsattes för asbest på Universitetssjukhuset i Umeå. Nu lägger åklagaren ner förundersökningen om misstänkt brott.

Arbetarna blev utsatta för asbest tre gånger vid byggprojekt på universitetssjukhuset under 2012. Det rörde sig om sammanlagt 58 byggnadsarbetare. Anställda och skyddsombud slog larm om asbesten och stoppade jobben.
Kammaråklagare Bo Lindgren har utrett om ansvariga gjort sig skyldiga till arbetsmiljöbrott, genom framkallande av fara för annan. Men han har nu beslutat att lägga ner förundersökningen.
– När jag gått igenom ärendet har jag inte kunnat se att det som hänt faller under någon bestämmelse i Arbetsmiljöverkets föreskrifter som är straffsanktionerad, säger han.

Flera brister

Av hans brottsutredning framgår att brister av olika slag lett till att byggnadsarbetarna exponerats.
Men vad krävs i så fall för att det ska bli åtal om brott?

-Det går inte att säkert säga. Jag ifrågasätter inte att saker brustit. Men i dagsläget kan jag inte se att det går att åtala, säger Bo Lindgren.
Landstinget var beställare och flera entreprenörer inblandade. Arbetsmiljöverket har konstaterad ett flertal allvarliga brister och riktade krav mot såväl beställare som entreprenörer.

Besviken

I december 2012 polisanmälde Byggnads regionala skyddsombud Anders Morin händelserna.
Han är besviken över åklagarens beslut och tycker det är märkligt att 58 personer kan exponeras för asbest och att bristerna kan upprepas gång på gång, utan att det innebär ett brott.
– Om inte det är ett arbetsmiljöbrott vad är brottsligt då? Då är det något fel på lagen. Vad betyder det i så fall att arbetsgivare och beställare har ett ansvar för arbetsmiljön? säger han.
Innebär det att ni kommer att begära en överprövning av beslutet?

– Vi för den diskussionen inom Byggnads, men det är för tidigt att svara på, säger Anders Morin.
2012 utsåg Byggnadsarbetaren universitetssjukhuset i Umeå till Sämsta bygget, på grund av den omfattande asbestexponering som arbetarna utsatts för.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Inget åtal efter asbestskandal

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig