info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ingen fälls för LKAB-olycka

Ingen fälls för dödsolyckan på LKAB i maj 2010 då två män miste livet. Det står klart sedan hovrätten i dag fastställt tingsrättens dom.

Kammaråklagare Stig Andersson hade krävt fem företag, däribland LKAB och NCC, på tre miljoner kronor varadera i företagsbot för vållande till annans död. Men Hovrätten i Övre Norrland går på tingsrättens linje och friar företagen från ansvar för arbetsmiljöbrott. Därmed står det klart att ingen kommer att hållas ansvarig för rasolyckan den 18 maj 2010 där Fredrik Oskarsson Rantavaara, 21 år, och hans pappa Kenneth Oskarsson Rantavaara, 52 år, miste livet.LÄS MER: Dödsolyckan på LKAB prövas i hovrätten

Far och son Oskarsson Rantavaara arbetade åt en underentreprenör som LKAB tagit in när en ny huvudnivå skulle anläggas i gruvan i Gällivare. För att inspektera ett schackt efter en spräning sänktes de ned i en personkorg från en mobilkran. Men vajern som höll korgen släppte från sin infästning och männen störtade mot sin död.
Efter dödsolyckan slog Arbetsmiljöverket fast att en alternativ arbetsmetod, exempelvis en schakthängställning, borde ha använts och förbjöd användningen av mobilkran och korg vid personlyft. Men trots expertmyndighetens utlåtande gjorde tingsrätten en annan bedömning och menade att metoden var godkänd. En bedömning som nu även hovrätten slår fast. LÄS MER: Mödrarnas kamp för rättvisa

Hovrätten har inte tagit del av någon ny bevisning. Istället har ljud- och bildupptagningar från tingsrättsförhandlingen spelats upp.
I sin dom skriver hovrätten att det rör sig om ”en mycket tragisk händelse”.
Efter ett resonemang om valet av arbetsmetod landar rätten i slutsatsen att dödsolyckan berodde på ett fel som är svårt att förklara men som ingen kan hållas ansvarig för. Nämligen att linan lossnade: ”Samtliga hörda i målet som tillfrågats om detta har uppgett att de, trots lång erfarenhet av liknande arbete, aldrig har hört talas om att en lina släppt från lininfästningen.”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ingen fälls för LKAB-olycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig