info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ingen exakt siffra om rot-jobb

Regerings förslag att sänka rot-avdraget har fått stark kritik. Men hur många jobb har skapats med avdraget ? Riksdagens utredningstjänst anser att det är omöjligt att ge någon exakt siffra.

I förra veckan kom regeringen med förslaget att sänka rotavdraget, från 50 procent i dag till 30 Förändringarna av rotavdraget kommer att öka skatteintäkterna med cirka 6 miljarder kronor. För dessa pengar ska regeringen bygga bostäder. Förslaget väckte starka protester. Oppositionen kallade det ett svek och stort löftesbrott, eftersom Stefan Löfven lovat att rot-avdraget skulle lämnas oförändrat. Dessutom skulle det gynna den svarta marknaden.

Omkring 25 000 vita jobb

Även Sveriges Byggindustrier var hård i kritiken och ansåg att svartjobben skulle öka när avdraget sänks.
Hur många byggjobb har skapats av rotavdraget som infördes 2008?

Sveriges Byggindustrier hävdar att rotavdraget skapat över 20 000 vita jobb. Siffrorna kommer från en rapport som Företagarna och Byggbranschen i samverkan gjorde 2011. Enligt studien, där 2447 företag ingår, har nästan var tredje företag nyanställt eller sluppit säga upp personal. Beräkningar har bland annat gjorts utifrån de 83 000 företag som fanns i bygg och hantverkssektorn 2010 (siffror från SCB,). Om 30 procent av dem hade kunnat ha fler anställda tack vare rotavdraget motsvarar det omkring 25 000 vita jobb. Även riksdagens utredningstjänst har gjort en rapport om rot-och rutavdrag. I rapporten, som kom 2014, konstaterats att antalet anställda har ökat i företag som utfört rot-jobb, mellan 2009 och 2011.

Svårt att dra slutsatser
Men utredare Måns Hector på Riksdagsförvaltningen anser att det inte går att säga hur många extra jobb som har skapats med avdraget. Att det är svårt att dra slutsatser utifrån det material som finns.
– Ett företag som har utfört ett rot-jobb får en markering i Skatteverkets databas. Men ett företag med 10 000 anställda kan ha utfört ett rot-jobb som krävde fem personers sysselsättning i en vecka. Vi vet därför inte om det är fem personer som har fått jobb på grund av rotavdraget eller om det är de 10 000 anställda. Vi vet inte om all deras verksamhet avser rot-jobb eller om det är en liten bråkdel. Det är därför svårt att dra slutsatser utifrån antalet anställda i de företag som utför rotavdrag för att se hur många som är ett resultat av rotavdraget, säger Måns Hector.

Utbetalningar har ökat kraftigt
– Vi vet inte heller om det är heltids- eller deltidsanställda. Hälften av de anställda kanske är sommarvikarier. Det kanske är ungdomar som jobbar några veckor på sommaren. Det kan vara extrainsatta som jobbar på helgerna. Det är svårt att säga något utifrån den statistik som vi har, säger Måns Hector.
Utbetalningarna av rot-avdraget har ökat kraftigt sedan starten 2008. Under förra året betalade Skatteverket ut nära 17 miljarder, vilket är cirka 2 miljarder mer jämfört med året innan.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ingen exakt siffra om rot-jobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig