info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

IF Metall: "Det skulle aldrig ha behövt hända"

IF Metall är kritiskt efter olyckan som tog två industrirörmontörers liv på SSAB.

Industrirörmontörerna Tord Öberg, 64 år och Torgny Bergdahl, 60 år, dog vid olyckan på SSAB i förra veckan. De höll på med underhållsarbete.
IF Metall på SSAB är i dag starkt kritiskt till att olyckan kunde ske.
– Det var en onödig olycka. Med bättre riskbedömningar och förberedelsearbeten skulle det aldrig ha behövt hända, säger Lars Bergström, huvudskyddsombud vid SSAB i Luleå.
Enligt IF Metall finns flera allvarliga brister och fel bakom händelsen som ledde till att de två männen förlorade sina liv.
– Det var alldeles för mycket tjära i cisternen. De som arbetade med att ta upp luckan kan inte ha haft en aning om det, säger Lars Bergström.
Från början fanns uppgifter om att cisternen kan ha innehållit cirka 300 kubikmeter stenkolstjära. Lars Bergström uppskattar nu att det kan ha rört sig om cirka 1 000 kubikmeter, men betonar att den kommande olycksutredningen får ge besked om exakt hur mycket det var.

Försvårades av invallning

Vid olyckan höll industrirörmontörerna på med att ta upp hål för en lucka där stenkolstjära senare skulle tömmas ut. Men de skulle bara skära upp en del av hålet. Luckan skulle öppnas först senare. Men att det fanns så mycket tjära i cisternen gjorde att arbetet med att ta upp luckan blev livsfarligt, konstaterar Lars Bergström.
Dessutom menar han att olyckan försvårades av att en invallning gjorts runt cisternen. Den var gjord för att senare fånga upp den tjära som skulle rinna ut.
-Det hade varit bättre att göra vallen i ett senare skede. Vallen gjorde nu att männen stängdes in i området. Det blev som väggarna på en bassäng, säger han.

Flera utredningar

Nu pågår flera utredningar om olycksorsaken. Enligt Lars Bergström gör SSAB, facket och underentreprenören där männen var anställda, en gemensam utredning. Olyckan utreds också av polisen och Arbetsmiljöverket.
SSAB vill för dagen inte kommentera kritiken från IF Metall.
-Vi går idag inte in på några detaljer kring olyckan, säger Maria Långberg, kommunikationsdirektör på SSAB. Hon hänvisar till att man vill avvakta resultatet av de utredningar som pågår.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: IF Metall: "Det skulle aldrig ha behövt hända"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig