info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Idrotten lyfter byggandet

I år gick både Karlskronas hockey- och handbollslag upp i högsta serien. Det ställer krav på ombyggnader av både hockeyarena och idrottshall. Även en mängd andra byggprojekt är på gång. Uppåt för byggandet i Blekinge helt enkelt.

Det är tisdagskväll, den 10 mars i år. På arenan i Karlskrona sitter Christoffer Andersén på läktarplats och hejar fram sitt favoritlag, Karlskrona HK som möter Västerås i den sista play-off-matchen till SHL.
När Karlskrona vinner och går upp i högsta serien är det en magisk kväll för Christoffer Andersén som brinner för hockeyn. Han har spelat själv i division 1 och tränar nu sin son, i 06-laget.
– Jag trodde inte att det var sant. Förra året hade laget ekonomiska problem och var nederlagstippat av alla experter, men vilja slår klass, säger Christoffer några månader senare när vi träffas utanför hockeyarenan.
Denna gång är han inte här som privatperson, utan som snickare. Vid bodetableringen, bakom arenan, håller han på att sätta upp ett skärmtak för att byggnadsarbetarna ska kunna utföra arbete under taket på vintern. När Karlskrona HK gick upp i SHL (svenska hockeyligan) ställde organisationen krav på att bygga om arenan i Karlskrona, bland annat att utöka antalet åhörarplatser och bygga nya omklädningsrum. Ombyggnaden beräknas kosta 75 miljoner kronor och byggföretaget Dynacon Construction AB, där Christoffer Andersén är anställd, fick uppdraget. Christoffer är full av entusiasm inför jobbet som precis har dragit igång.
– När mina chefer sa att jag skulle hit, så jublade jag.

Samma vecka som Karlskrona HK gick upp i SHL avancerade handbollslaget HIF till elitserien. Även här krävs det anpassningar och i idrottshallen nere i centrala Karlskrona pågår renoveringsarbeten för fullt. Inne i omklädningsrummen är väggarna nymålade i en ljusgul nyans och i ett av rummen håller snickarna Dennis von Dahn och Mikael Andersson på att såga lister som de ska sätta upp som foder kring dörrarna. Här är det positiva tongångar både för idrottsframgångarna och byggjobben.
– Det är ju vårt levebröd och det här sätter Karlskrona på den nationella kartan, säger Dennis von Dahn.

Ombyggnaden av arenan och renoveringen av idrottshallen är inte de enda ljuspunkterna inom bygg i Blekinge. Flera stora byggprojekt är på gång i länet, bland annat ska Skanska bygga en helikopterhangar på F17 och miljardbelopp investeras inom sjukvården. Andra tydliga tecken är att arbetslösheten bland dem som är medlemmar i Byggnads a-kassa sjunker.
Hösten 2012 såg det annorlunda ut. Byggnads ombudsman Markus Johansson minns att konkurserna ökade bland företagen och att han satt på massor av förhandlingar om uppsägningar.
– Många företag hade inte samlat på sig tillräckligt med pengar på kistbotten sedan krisen 2008, säger Markus Johansson.

LÄS MER: Tre stora byggprojekt i Blekinge (PDF-dokument, 460 kB)

Blekinge har flera tunga år bakom sig sedan den ekonomiska krisen 2008. Byggandet har gått på lågvarv och arbetslösheten har varit hög. När Byggnadsarbetaren har besökt länet de senaste åren har reportagen handlat om arbetslöshet, svårigheter för lärlingar att få jobb och långtidsarbetslöshet. När byggandet har gått upp i andra län har det varit trögt i Blekinge.
– Vi känner av lågkonjunkturen först och högkonjunkturen sist, sammanfattar Mikael Karlsson, ombudsman på Byggnads, om läget på arbetsmarknaden.
Inne på Byggnads kontor i Karlskrona berättar ombudsmännen om den uppåtgående spiralen. Många byggföretag vänder sig direkt till facket för att förhöra sig om arbetskraft.
– De kanske behöver två man och frågar om vi känner till några byggnadsarbetare, säger Markus Johansson.
Byggandet i Blekinge är helt klart i gång. Men Lars-Johan Blom, ansvarig för regionala prognoser på Sveriges Byggindustrier, konstaterar att det är från en låg nivå. Bygginvesteringarna har inte kommit upp i de nivåer som det var före krisen 2008.
– Lokalsidan ser bäst ut med Arenabygget, vårdboenden och ABB som har byggt lokaler. Men det är inte så mycket anläggningsjobb och det som släpar efter är bostadsbyggandet, förklarar Lars-Johan Blom.

”Vi känner av lågkonjunkturen först och högkonjunkturen sist.”

Nej, statistiken för antalet påbörjade lägenheter i flerbostadshus är inte en munter läsning. Byggandet av småhus ökar visserligen kraftigt, men antalet påbörjade lägenheter har sjunkit mellan 2013 och 2014. Ändå är det bostadsbrist i flera kommuner i Blekinge. Kanske spelar ”dä gaur ente”-mentaliteten in i bilden. En mentalitet som präglar staden och som gör byggandet trögt.
– Om du ska bygga mitt i stan så finns det många viljor. Många som bor här vill inte att det ska förändras. Det finns en konservatism i staden, säger Christer Willysson, platschef och delägare på byggföretaget Dynacon.
Men kanske håller inställningen på att förändras. Detaljplanen är klar för ett stort bostadsprojekt i de centrala delarna av staden och bygget väntas dra
i gång efter årsskiftet. I första etappen kommer det att byggas 440 lägenheter.

Samtidigt fortsätter idrotten att driva på byggandet.
Dynacon Construction, som startade för fyra år sedan, har nyanställt fyra personer efter semestern, delvis på grund av ombyggnaden av arenan. Diskussioner om en ny idrottshall har diskuterats länge i kommunen, men fick extra fart när handbollslaget gick upp i elitserien i år. Kommunen har därför beslutat att bygga till den befintliga idrottshallen och kostnaden beräknas bli cirka 80 miljoner kronor. Byggstarten blir inom ett år. Det kommer att finnas byggjobb framöver i kommunen. Idrottsframgångarna har visat att ”dä gaur”.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Idrotten lyfter byggandet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig