info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Det stora viktraset: Hur små kan batteridrivna maskiner bli?

De flesta har nog noterat förändringen, att de batteridrivna maskinerna på bygget minskat i storlek och vikt. Det som styr utvecklingen är en förbättrad batteriteknik. 
Hur små kan batteridrivna maskiner bli? Och vad händer med vibrationerna när vikten rasar?

I verktygsboden i Visby går batteriladdarna varma. Foto: Karl Melander

Tom Lundgren jobbar som snickare och lagbas på Peab. Just nu bygger han och bygglaget 142 studentlägenheter i nära anslutning till Campus Gotland i Visby. Precis som på alla andra byggen i landet använder de i princip enbart batteridrivna maskiner.

I verktygsboden gör batteriladdarna sitt samtidigt som skruvdragare, cirkelsågar och tigersågar går för högtryck ute på bygget. Och för att bygga så effektivt som möjligt gäller det att välja rätt maskin för rätt arbetsuppgift. Numer faller valet ofta på den maskin som är minst.

– De mindre maskinerna har blivit mycket bättre de senaste fem åren. De är mer kraftfulla än tidigare så jag skulle säga att de i dag ersätter de större maskinerna i många fall, säger Tom Lundgren.

På just skruvdragare har utvecklingen att göra maskinerna mindre kommit längst. Borrhammare brukar vanligtvis vara stora och tunga. Men även där rasar vikt och storlek. Den här saluförs av Makita som en ”extremt lätt och kompakt slagborrmaskin”. Vikt mellan 2,1 och 2,8 kilo.

Väljer de mest effektiva

Men fortfarande väljer han maskin med omsorg. Det finns tillfällen när de tyngre varianterna är förstahandsvalet.

– Om vi jobbar på stommen är de fortfarande klart bäst. Vid tunga jobb där det behövs riktigt mycket kraft.

Det är såklart en nackdel om man ser till vibrationer, men samtidigt är den lilla maskinen lättare vilket gör jobbet enklare.

Tom Lundgren, snickare

Känner du oro för att lättare maskiner vibrerar mer?
– Jag vet inte om det är någon skillnad mellan små och stora maskiner, men med en liten maskin tar jobbet ofta något längre tid. Det kan handla om sekunder om man borrar ett hål. Det är såklart en nackdel om man ser till vibrationer, men samtidigt är den lilla maskinen lättare vilket gör jobbet enklare. Så jag vet inte, det är kanske ingen skillnad alls i slutändan.

Väljer ni maskin utifrån vibrationer?
– Inte direkt, utan vi tar den maskin som är mest effektiv för en viss uppgift och där är ju trenden att de små maskinerna tar över mer och mer, säger Tom Lundgren.

Hur små kan batteridrivna maskiner bli?
Foto: Karl Melander

Mindre=bättre?

Maria Hägg, marketing director på Hilti, tror att nästan alla hantverkare helst
vill jobba med mindre och smidigare maskiner.

Maria Hägg

– Storleken och vikten spelar roll, men bara för att en maskin blir mindre så betyder det inte att den blir bättre för användaren. Det är så mycket annat som påverkar. En större maskin kan kännas enklare att jobba med om balansen i maskinen är bättre.

Hon tror ändå att det finns utrymme för elverktygen att bli ännu mindre.

– Maskinerna kommer att fortsätta att utvecklas med utgångpunkt från ergonomi, hälsa och säkerhet. Det är det som styr hur de kommer att se ut, men troligen kommer de fortsätta minska i storlek där det finns en efterfrågan och ett behov hos användaren.

Gustav Olsson, product manager på Milwaukee, håller med om att maskinerna krympt snabbt de senaste åren. Något som blivit möjligt tack vare att batteritekniken förbättrats.

– Vi har nått tillräckligt långt när det gäller effekten på handhållna maskiner. Och i stället för att göra tidigare maskinstorlekar starkare har utvecklingen gått mot mindre maskiner som fått ökad effekt.

Hur små kan batteridrivna maskiner bli?
Milwaukee har gått från tigersågen till vänster på 3,8 kilo till .. .till denna som väger 2,6 kilo. Gustav Olsson på Milwaukee räknar med att det finns mer att göra när det gäller vikt och storlek för just tigersågar. ”Den skulle kunna bli ännu mindre och fortfarande vara praktisk att jobba med.” Foto: Milwaukee

Gränsen snart nådd

Samtidigt flaggar han för att tillverkarna börjar närma sig gränsen. Skruvdragarna, den vanligaste maskinen på bygget, ligger i front när det gäller utvecklingen. Där har tekniken kommit längst och den kan ha nått slutstationen när det gäller storleken.

Gustav Olsson

– För vissa maskintyper är vi nära den punkten. Någonstans finns det en fysisk eller praktisk gräns för vad som är möjligt. En cirkelsåg med ett skärdjup på 45 mm kan inte bli hur liten som helst och ser man på en skruvdragare är vi nog vid en punkt där en ännu mindre variant skulle kunna bli för liten för att vara ergonomisk, säger Gustav Olsson.

När han snackar med byggnadsarbetare får han faktiskt fler synpunkter på att handtagen på maskinerna är för små än det motsatta.

Samtidigt har utvecklingen inte gått lika snabbt för alla typer av maskiner, exempelvis tigersågar.

– Vår tigersåg skulle kunna bli ännu mindre och fortfarande vara praktisk att jobba med. Sedan har vi spikpistoler som
i dag är större än de tryckluftsdrivna. Även de kommer att bli mindre framöver, säger Gustav Olsson.

Hur små kan batteridrivna maskiner bli?
Förbättrad batteri- teknik har gjort det möjligt att tillverka lätta, effektiva maskiner. Men det finns mer att göra. Många typer av maskiner kommer fortsätta minska i storlek. Foto: Karl Melander

Vibrerar mer

Ett gissel för tillverkarna när maskinerna krymper är vibrationerna. Enligt fysikens lagar så vibrerar en lättare maskin mer än en tyngre. Alltså om de i övrigt är kopior av varandra och har samma prestanda. Men även där pågår det en ständig utveckling.

Om vi tar fram en lättare maskin kan vi medvetet dra ner prestandan något för att få ner vibrationerna

Gustav Olsson, Milwaukee

– Tekniken för hur man motverkar vibrationer blir bara smartare och smartare. Utan att säga för mycket så vet jag att vi just nu utvecklar en av våra absolut populäraste produkter för att bli ännu bättre, ännu mer kompakt. Samtidigt kommer användaren utsättas för lägre vibrationer med högre avverkningsgrad, säger Maria Hägg på Hilti.

– Som tillverkare gör vi hela tiden avvägningar. Om vi tar fram en lättare maskin kan vi medvetet dra ner prestandan något för att få ner vibrationerna. Målet då är att kunden ska bli nöjd med helheten. Det gäller att hamna rätt där, säger Gustav Olsson på Milwaukee.

hur små kan batteridrivna verktyg bli?
Alla är eniga om en sak. Det är viktigt att tänka till och välja rätt storlek på maskinen för ett visst moment. Foto: Karl Melander

Tänk till före

Och precis som snickaren Tom Lundgren tycker de båda verktygsutvecklarna att det är viktigt att tänka till en extra gång när man väljer maskin.

– Det hela branschen kan bli bättre på är att använda rätt maskin till rätt moment. Vet man om att man ska göra ett moment många gånger, kanske ett hål i en viss dimension, är det bra att tänka till vilken maskin som är bäst ergonomiskt om man ser till helheten. Det är bra om alla tänker i de banorna, säger Maria Hägg.

Läs även: Byggets värstingar – hur funkar de på batteri?


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Det stora viktraset: Hur små kan batteridrivna maskiner bli?

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig