info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hundratals viten för bristande fallskydd

Sedan 2015 har Arbetsmiljöverket dömt ut 243 sanktionsavgifter för bristande fallskydd, rapporterar Arbetet. Under samma tid har minst fem byggnadsarbetare fallit mot sin död.

Sedan början av 2015 har arbetsmiljöverket dömt ut totalt 642 sanktionsavgifter för säkerhetsbrister ute på arbetsplatserna. Den absolut vanligaste anledningen till att myndigheten delar ut vite är bristande fallskydd.
Sedan i fjol har 243 sanktionsavgifter för brister i fallskyddet delats ut, visar en sammanställning som Arbetet gjort. 111 av dessa delades ut under fjolåret medan hela 132 sanktionsavgifter dömdes ut under januari‒september i år.

Nio har mist livet
Under perioden januari 2015‒september 2016 har samtidigt nio personer mist livet till följd av fallolyckor på arbetsplatserna. Arbetets sammanställning visar att minst fem av dessa arbetade inom byggbranschen.
– Det är en alldeles för vanlig dödsorsak och det är en av de enklast avhjälpta frågorna, det är inte acceptabelt att det ser ut så här, säger Christer Roos, ombudsman på Byggnads med ansvar för arbetsmiljö, till tidningen.

LÄS MER: Avgift mot dåligt fallskydd

En lagändring 2014 ger möjlighet att döma ut en sanktionsavgift. Fram tills dess kunde Arbetsmiljöverket endast ställa ut jobbförbud om bristande fallskydd upptäcktes. Pierre Gustafsson, arbetsmiljöinspektör för region öst, menar att de nya reglerna gett effekt.
– Att det har börjat kosta pengar har varit ett bra sätt för oss att komma åt dem som inte vill göra rätt. Förut utdömde vi omedelbara jobbförbud men det hände inte så mycket efter det. I dag blir det en sanktionsavgift också och den vill företag gärna undvika, säger han till Arbetet.

Mörkertalet stort
Samtidigt menar både Byggnads och Arbetsmiljöverket att mörkertalet är stort. En bidragande orsak är att Arbetsmiljöverket är underbemannat. Ökade anslag från regeringen ska gå till att rekrytera nya arbetsmiljöinspektörer och myndighetens ambition är att ha 300 anställda år 2020.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hundratals viten för bristande fallskydd

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig