info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hovrätten slår fast dom mot NCC

Domen från tingsrätten kvarstår. NCC och platschefen är ansvariga för att en byggnadsarbetare dog på jobbet för snart tre år sen. Företagsboten höjs däremot till 1 miljon kronor.

Hovrätten går på samma linje som tingsrätten. Idag förkunnades domen mot NCC och platschefen som hålls ansvarig för att byggnadsarbetaren Sonny Levén dog på jobbet i början av 2009.
Tingsrätten satte företagsboten för NCC till 400 000 kronor. Något åklagaren Leif H Johansson tidigare sagt till Byggnadsarbetaren han tycker är ett skämt. Hovrätten höjer nu boten till 1 000 000 kronor.

”Alldeles för låg”
Hovrätten menar att det som hänt ”har inneburit mycket stor skada och fara” och anser därmed att företagsboten som tingsrätten satt är ”alldeles för låg”. Mildrande omständigheter är däremot att oaktsamheten från NCC:s sida inte varit systematisk eller av stor omfattning. Hovrätten skriver vidare att olyckan inte var en följd av medvetet risktagande från NCC:s sida, utan snarare ett resultat av ett enskilt misstag. Därför stannar företagsboten på 1 miljon kronor trots att det finns möjlighet att ge böter på upp till 10 miljoner kronor.

Ville få fram standardbelopp
– Jag ville få fram ett slags standardbelopp på rimlig nivå för den här typen av brott, säger Leif H Johansson som inte tror att NCC kommer att ta ärendet vidare till Högsta domstolen.
Domen mot platschefen om villkorlig dom och dagsböter står fast. Hovrätten menar att det finns ett uppenbart samband mellan platschefens oaktsamhet och dödsolyckan.
Skadestånden till de anhöriga höjs från 25 000 kronor till 40 000 kronor vardera.

Maria Persson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hovrätten slår fast dom mot NCC

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig