info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hovrätten friar dömt byggföretag

Tingsrätten dömde Strängbetong att betala 400 000 kronor i böter efter det allvarliga tillbudet då ett räcke gav vika. Men nu frias företaget av hovrätten.

Tillbudet inträffade i januari 2011, på bygget av konsthögskolan i Umeå. En byggnadsarbetare arbetade på elva meters höjd med att ta emot väggblock. När han lutade sig mot ett skyddsräcke lossnade det och föll. Tack vare att mannen stod på knä drogs han inte med i fallet.
I tingsrättens dom från förra året dömdes Strängbetong för arbetsmiljöbrott och en företagsbot på 400 000 kronor. Tingsrätten slog fast att byggnadsarbetaren hade utsatts för livsfara och att Strängbetong hade ansvaret för bygget av skyddsräcket. Enligt tingsrätten hade skyddsanordningen förankrats på ett mycket bristfälligt sätt. Den ansvariga personalen ansågs ha varit grovt oaktsam.
Ärendet gick dock vidare till hovrätten, som nu har friat Strängbetong. Det skriver tidningen Folkbladet. Enligt hovrättsdomen kan ingen hos byggföretaget hållas straffrättsligt ansvarig för tillbudet, skriver Folkbladet.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hovrätten friar dömt byggföretag

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig