info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Högsta domstolen nekar prövning av fallolycka

Snickaren föll från taket och skadade sig. Den ansvarige arbetsledaren, också delägare i byggföretaget, dömdes till böter i hovrätten och företaget fick företagsbot. Båda domarna överklagades, men nu har högsta domstolen bestämt sig för att inte pröva domarna, som därmed står fast.

Tre snickare la tak på ett enfamiljshus i Nättraby i Blekinge när olyckan hände. En av dem trampade på en lös lucka, föll fem meter och fick en kotkompression. Olyckan hände 2007.
Skyddsräcke och motsvarande fallskydd saknades. Inte heller personligt fallskydd användes. Det fanns en arbetsmiljöplan med säkerhetsregler för arbete på tak, som hustillverkaren gjort. Men dessa följdes inte.

Arbetsledaren, som även var delägare i byggentreprenören Julås Bygg AB, dömdes av tingsrätten i Blekinge för arbetsmiljöbrott till villkorlig dom och böter på 8 400 kronor. Han har åsidosatt sina skyldigheter på en rad områden, menade tingsrätten. Vidare fick företaget en företagsbot på 50 000 kronor. Domen överklagades av samtliga parter till hovrätten över Skåne och Blekinge. Hovrätten fastställde domen mot arbetsledaren och höjde företagsboten till 100 000 kronor. Därefter har domen överklagats av arbetsledaren och företaget. Men i och med att högsta domstolen inte tar upp ärendet står domen fast.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Högsta domstolen nekar prövning av fallolycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig