info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Höga gifthalter i mögelhus

Inomhusluften i tre av fyra mögelangripna hus innehåller cancerframkallande miljögifter. Halterna är flera hundra gånger högre än man tidigare trott. Det visar ny forskning vid Lunds universitet.

Det är forskare vid Lunds universitet, tillsammans med två konsultföretag som har ger en alarmerande bild av hur miljön i ett mögelhus kan se ut i det kommande numret av tidskriften Miljöforskning.
– Fuktskador måste tas på största allvar och kan man kan aldrig tolerera mögellukt och synliga mögelfläckar, säger Lennart Lund, docent i mikrobiologi vid Lunds universitet till Sydsvenska Dagbladet.
Hittills har forskarna varit osäkra på vad som orsakar de typiska symptomen som bland annat astma, trötthet, snuva och rinnande ögon.
Lundaforskarna kan nu, med hjälp av nya analysmetoder, ge en annan bild av problemet. I det pågående forskningsprojektet har man funnit olika toxiner i 72 procent av alla undersökta prover med synligt mögel.
I damm som samlats på dörrkarmar i samma lokaler fanns mögelgifter i drygt fyra av tio prover.
De nya resultaten visar nu att exponeringen av mykotoxiner i inomhusluft kan vara 500 gånger högre än man tidigare trott.
Forskarna är oroade, eftersom man vet att toxiner är cancerframkallande samtidigt som de verkar inflammatoriskt och påverkar uppbyggnaden av kroppens celler.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Höga gifthalter i mögelhus

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig