info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Höga dammhalter trots åtgärder

På vissa byggen är dammhalterna 25 gånger högre än Arbetsmiljöverkets gränsvärden. Trots att man har vidtagit åtgärder. Det visar en ny rapport från IVL Svenska Miljöinstitutet.

I en tidigare rapport har institutet konstaterat att dammhalterna på byggen ofta är alldeles för höga och att lite har gjorts för att få bukt med det. Nu har de följt upp rapporten genom att undersöka vad som görs för att uppnå Arbetsmiljöverkets gränsvärden för kvarts, som har visat sig orsaka både dammlunga och lungcancer.

Resultatet är dystert.
− Dels används det inte speciellt mycket på byggarbetsplatserna och används det så räcker det inte till för att man ska nå gränsvärdena, säger Bengt Christensson, arbetsmiljöforskare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

En åtgärd räcker inte

Det vanligaste sättet att försöka skydda sig mot dammet är att använda sig av verktyg med utsug. Men allt damm sugs inte upp och används verktyget under större delen av dagen blir halterna för höga. Därför ska man försöka använda andningsskydd också.
− Amerikanernas motsvarighet till arbetsmiljöverket har kommit fram till att man behöver vidta två åtgärder för att få ner dammhalterna, säger Bengt Christensson vars undersökning uppnått samma resultat som de amerikanska.

Även om du står i ett annat rum kan dammet lätt sprida sig till dina arbetskamrater. Bengt Christensson påpekar också att trots att dagens åtgärder ofta inte räcker till är det bättre än ingenting. Dammhalterna blir fortfarande lägre. Men mer kan göras för att utveckla verktygen.
− Det räcker inte bara med att sätta en dammsugare på verktyget utan det krävs mycket mer, säger han.

Sebastian Danielsson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Höga dammhalter trots åtgärder

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig