info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hjälp, är det asbest?

Vet du hur du ska agera om du stöter på asbest? Var finns risken och hur skyddar du dig? Här får du svaren.

1 / Hur vet jag om det är asbest?

Det går inte att se med blotta ögat om det är asbest. Inte heller kan du märka om du utsatts för det vid något tillfälle. Vanligast var att det användes mellan 1950- och 70-talet. Men det kan också finnas från äldre byggen.

2 / Var är det risk att jag stöter på det?

Materialet har använts lite överallt. Som brandskydd av stålbalkar och som fuktisolering. Det blandades i betong och golvlim, bara för att nämna några områden. I källare, garage och skolor som inte renoveras så ofta finns det en större risk. I gamla kök och badrum kan man misstänka att det kan finns i fixen. Samt i cementblandning i källaren och rör- och värmeisolering.

Asbestvarning. Foto: Alan Levain

3 / Vad gör jag om jag tror att det är asbest?

Misstänker du att det är asbest så ska du lyfta frågan med din chef, och gärna även ditt skyddsombud. Arbetet ska stanna upp direkt och prov tas för att skickas på analys.
– Om det till exempel finns flera badrum som ser likadana ut är det bättre att ta flera prov i ett av dem, än ett prov i varje badrum, säger Rickard Lindberg, rådgivare på Installatörsföretagen.
Arbetet får inte påbörjas igen förrän analysen är klar.

4 / Hur skyddar jag mig?

Ta aldrig i material du tror är asbest. Du ska heller aldrig börja dra i saker. Bundet i material är asbest inte farligt, utan det är när partiklarna frigörs. Frigjorda partiklar kan sväva i luften i flera dygn. Det behövs särskild utrustning och utbildning för att hantera materialet. 
– Hantera materialet respektfullt. Att tänka “vi ska bara riva lite”, är inte respektfullt. Asbest ska endast hanteras av utbildad personal som har tillstånd, säger Rickard Lindberg.

5 / Utsatt för asbest – ska jag vara orolig?

Du behöver inte vara särskild orolig om du vid ett enstaka tillfälle har råkat exponeras för asbest. Det som gör den stora skillnaden är om det sker fler gånger i ett yrkesliv. Men är du orolig så gör en läkarkontroll, vid eventuella framtida besvär finns besöket dokumenterat.
– Tar man i stället lärdom av händelsen att gå in i de här utrymmena är det desto bättre, säger Rickard Lindberg.

Sågs som ett bra byggnadsmaterial

Asbest är ett naturligt förekommande ämne, ett antal mineraler som fortfarande bryts i gruvor i vissa delar av världen. Det ansågs länge vara ett mycket bra byggnadsmaterial tack vare sin beständighet samt värmeisolerande och ljuddämpande egenskaper. Men det har även visat sig vara farligt. Sedan 1982 råder totalförbud för all asbest. Asbestfibrer som andas in är inte bara cancerframkallande utan kan även orsaka flera olika lungsjukdomar och hjärt-kärlsjukdom. Extra utsatta är de byggarbetare som hanterar materialet.

Mette Carlbom, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hjälp, är det asbest?

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig