info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

”Hjälmen blir för tung”

Säkerhet är viktigt men ibland är reglerna inte anpassade efter arbetet som ska utföras. Det menar golvläggaren Pelle Agelstam som begärde ‒ och fick ‒ undantag från reglerna om hjälm och skyddsskor.

”Detta dokument är ett intyg, där lättnad i personlig skyddsutrustning, hjälm och skyddsskor, är beviljad endast för mattläggare och endast på av entreprenören avspärrad skyddsyta.”
Så står det i intyget som undertecknats av Q-gruppens BAS-U i Snäckviken, där företaget bygger nya utbildningslokaler för KTH Science Park. Golvläggaren Pelle Agelstam har satt i system att kräva undantag från reglerna om personlig skyddsutrustning.
‒ Det är svårt för oss att jobba med hjälm och skyddsskor. Hjälmen blir för tung på huvudet när man kryper nästan hela dagarna, folk får problem med nacken. Och personligen kan jag inte jobba i skyddsskor, jag får problem med tårna, säger han.

Går det inte ut över säkerheten?
‒ När golvläggarna är inne ska det vara så färdigt att inget ska ramla. Och där jag är ska ingen annan vara, vi tar ju ganska mycket plats när vi lägger golv. Jag har jobbat så här i 30 år och klarat mig bra hittills.

LÄS MER: Hakremskrav på NCC

För det mesta får Pelle Agelstam igenom sina krav. Men vissa chefer sätter sig på tvären.
‒ För ett par år sedan kom jag till ett bygge där det blev bråk första dagen. De krävde att jag skulle ha hjälm på mig hela tiden. Då sa jag ”ring till min chef så får han skicka ut en annan”. Men min chef sa samma sak så jag blev kvar, säger han med ett skratt
Pelle Agelstam betonar att arbetsmiljöarbetet är av central vikt. Det han vänder sig emot är kontraproduktiv byggbyråkrati.
‒ De sista tio åren har det kommit mycket verkare till byggena som aldrig själva jobbat som hantverkare. Förut var det alltid gamla snickare. De unga killarna är superbra på vissa saker men de kan inte förstå när olika yrkesgrupper förklarar hur man bäst lägger upp arbetet. Då ska det vara enligt papperna bara. Det är därför det blir så dyrt att bygga i Sverige.

Då är det väl bra att en erfaren hantverkare som du säger emot dem?
‒ Om de lyssnar. Det är inte jätteofta man får igenom sina idéer.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: ”Hjälmen blir för tung”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig