"Historiskt misstag" – "Ökad flexibilitet"
Bättre omställningsstöd – men mindre trygghet.
– Det här kommer att förbättra svensk arbetsmarknad, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.
– Ett historiskt misstag, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.
När regeringen tillsammans med samarbetspartierna Centern och Liberalerna i dag presenterade tre utredningar och förslag om förändringar på arbetsmarknaden, handlade det om en ny typ av studiestöd, ett utökat och omarbetat omställnings- och kompetensstöd – och ett förändrat anställningsskydd.
En knäckfråga har varit anställningsskyddet.
Enligt förslaget ersätts allmän visstidsanställning med särskild visstidsanställning, som ska övergå till tillsvidareanställning efter 12 månaders anställning under en femårsperiod.
Man föreslår också att det ändras i lagen om anställningsskydd (las) så att tre anställda får undantas turordningsreglerna, oavsett vilken storlek ett företag har. I dag kan två personer undantas på företag med max tio anställda.
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, kommenterade de övergripande förändringarna.
– Det här kommer att förbättra svensk arbetsmarknad. Det är en förhandling i grund och botten, med ett givande och tagande. Vi ser att det leder till att företagen får ökad flexibilitet, att de som har de mest osäkra anställningarna får ett stärkt anställningsskydd, säger hon.
Om att tre anställda ska undantas turordningsreglerna säger hon så här:
– Här har det skett en förhandling. Man får rätt att undanta tre anställda. Det här är en förhandlingsprodukt. Det är ett givande och tagande och en helhet som är väl balanserad.
Byggnads ordförande, Johan Lindholm, håller inte med.
– Det är orimligt att Sveriges arbetstagare ska behöva köpslå med sin anställningstrygghet för att få bättre möjlighet till omställning, något hela samhället, arbetsmarknaden och inte minst arbetsgivarna tjänar på, säger han i ett pressmeddelande och fortsätter:
– I en tid då vanligt folk ropar efter mer trygghet så är det här sällsynt tondövt. Förslaget innebär en urholkning av anställningstryggheten och är ett historiskt misstag.