info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hisingsbron precis färdigbyggd – fel upptäckta: "Bucklor i stålet"

Spårtrafiken stoppas. Den nya bron behöver redan förstärkas. Orsak: bucklor i stålet.

Hisingsbron under byggnationen. Foto: Göteborgs stad

I söndags invigdes Hisingsbron. Men det har långt ifrån varit något problemfritt bygge. Vid grundläggningen användes fel sorts pelare, som rörde sig för mycket i leran i älvsbotten. Bytet av pelare kostade Göteborgs kommun 198 miljoner kronor.

Göteborgs Posten berättar om andra problem, som hotat tidsplanen och kan leda till framtida svårigheter.

Inte långt före invigningen upptäcktes bucklor på tvärskotten, alltså de stålväggar som finns mellan brons sektioner i det så kallade lyftspannet.

Brokonstruktörerna COWI och ELU har haft olika teorier kring problemet.

En tänkbar orsak kan vara att temperaturerna var mycket höga och varierade när stålet tillverkades i Spanien, något som kan leda till att spänningar byggts in i materialet.

En annan orsak kan vara att Hisingsbron snabbt värms upp vid sol samtidigt som Göta älvs vatten kyler materialet underifrån.

Bucklorna måste enligt Götebors Posten förstärkas inom två månader. Spårvagnar stoppas tills bucklorna är åtgärdade och även olika körfält stängs av.

– Det kan bli tal om att skruva eller svetsa fast nya avstyvningar eller så riktar vi stålet med värme. Det är väl de alternativen som vi ser, säger projektledaren Mikael Nummedal till Göteborgs Posten.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hisingsbron precis färdigbyggd – fel upptäckta: "Bucklor i stålet"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig