info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hetaste byggfrågorna i EU-valet: "Det gör ju ont i själen"

Stoppa hot mot svenska modellen och hindra att arbetare utnyttjas på svenska arbetsplatser. Byggnads och Sveriges Byggindustrier listar de hetaste frågorna inför EU-valet på söndag.

Facket och arbetsgivarna om EU-valet. Byggnads Johan Lindholm och Sveriges Byggindustriers Tanja Rasmusson. Foto: Terese Perman, Rosie Alm, Colourbox

På söndag hålls EU-valet. Det är på många sätt viktigt för framtiden och villkoren i byggbranschen. Här listar Sveriges Byggindustrier och Byggnads de tre hetaste frågorna. Läs också om kandidaterna med byggkoppling.

Johan Lindholm, ordförande, Byggnads:

Vilka är de viktigaste frågorna inför EU-valet?

1. Kollektivavtalen
– Det absolut viktigaste är naturligtvis att svenska kollektivavtal och svenska villkor och lagar ska gälla alla som jobbar i Sverige. Det behövs ordning och reda på svensk arbetsmarknad och där anser jag att det är en väldigt tydligt skillnad i inställning mellan partierna som deltar i valet.

Är du besviken över att den fria rörligheten lett till att så många arbetare utnyttjas?

– Det gör ju ont i själen när man ser hur människor far illa och att man tillåter oseriösa företag att utnyttja utsatta människor. Det enda sättet att stävja det är att låta den svenska modellen fullt ut gälla alla som jobbar här och alla parterna på arbetsmarknaden måste ta ansvar fullt ut.

2. EU för vanligt folk
– EU måste börja jobba för vanligt folk och sätta människor före marknaden. Det har tyvärr gått åt helt fel håll under alldeles för många år. De skattesmitande företagen måste hindras och inte belönas med fler undantag, välfärdsklyftorna minska. Kollektivavtalen behöver stärkas i till exempel reglerna om offentlig upphandling. Vi måste värna om vår modell med starka parter som förhandlar om kollektivavtal och att vi får utveckla vår svenska modell och att vi i parterna gör det själva, utan politisk inverkan.

3. Mot extremism
– Vi i fackföreningsrörelsen står inför enorma hot från högerextrema och högerpopulistiska partier. Då pratar vi om makthavare som hatar fackföreningar och som vill inskränka i våra rättigheter. De visar tydligt att de vill få bort vårt inflytande och möjlighet att påverka.
Det är samma politiker som attackerar demokrati och mänskliga rättigheter och den utvecklingen måste vi vända.

Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Sveriges Byggindustrier:

Vilka är de viktigaste frågorna inför EU-valet?

1. Fri rörlighet
– För våra medlemsföretag är den fria rörligheten avgörande. Det är jätteviktigt att bibehålla respekten för fri rörlighet och möjligheten för människor och tjänster att röra sig över gränserna. Byggbranschen behöver kompetensförsörjning inom alla områden och då behöver vi få in kunniga byggnadsarbetare från olika länder.

Den fria rörligheten har ju en baksida också, där arbetare utnyttjas. Hur ser du på det?

– Vi vill inte att människor ska utnyttjas som svart arbetskraft på våra medlemsföretag och det är en fråga som vi driver med stor intensitet. Vi vill gärna ha fri rörlighet men svenska lagar, regler och kollektivavtal ska följas.

2. Svenska modellen
– Att värna om den svenska modellen. Det är viktigt att besluten fattas så nära medlemsländerna som möjligt, att man inte ska överstatliga EU i onödan. Ett exempel på det är ju den svenska modellen och där vill vi inte ha en EU-överskridande lagstiftning om lönebildning eller liknande, utan vi vill att arbetsmarknadens parter i Sverige ska få fortsätta förhandla om löner och villkor. Det har ju fungerat utmärkt hittills.

3. Miljön
– Att miljöarbetet förstärks, för det måste ske globalt. Det är viktigt med ett klimatsmart arbete och tydliga regler på EU nivå för att göra det enkelt för byggföretagen att veta vilka material som är klimatsmarta, så att vi kan bygga hållbart. Det måste bli tydligare och mer spårbart vilka ämnen som ingår i byggmaterial.

Fem kandidater med byggkoppling:

Socialdemokraterna, plats 2. Johan Danielsson, LO-utredare, 6F-fackens och LO´s gemensamma kandidat, 36 år, Stockholm. (i 6F ingår bland annat Byggnads)

Kristna värdepartiet, plats 31. Hans-Olof Forsby, vvs-isolerare, 49 år, Eskilstuna

Sverigedemokraterna, plats 12. Magnus Persson, byggnadsarbetare, Bromölla

SKP, plats 1. Lars Lundberg, byggnadsarbetare och medlem i Byggnads, Gävle

Vänsterpartiet, plats 8. Jonas Karlsson, Uppsala, 38 år, projektledare Byggnadsarbetareförbundet

Fotnot: Det kan finnas fler kandidater. Moderaterna och ett fåtal mindre partier, har inte uppgett kandidaternas yrken till Valmyndigheten.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hetaste byggfrågorna i EU-valet: "Det gör ju ont i själen"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig