info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hemmafixaren bäst på tätning

Hemmafixarna gör ett bättre jobb än hantverkarna. Det visar en ny granskning av byggfel som lett till vattenskador i badrum.

Nästan var tredje vattenskada i Sverige utgörs av en fuktskada i bad eller duschrum.
Sveriges Tekniska forskningsinstitut (SP) fick därför i uppdrag att undersöka orsaken till ett antal skador.
I de skadefall som granskats är det liten skillnad mellan jobben som utförts av en hemmafixare respektive en hantverkare. I dessa har hemmafixaren till och med utfört ett något bättre arbete än den auktoriserade plattsättaren.
– Vi kan konstatera att i många fall har varken monteringsanvisningar eller gällande branschregler följts där skadorna uppstår, säger Anders Jansson, SP, författare till rapporten.

I samtliga fall hade fuktskadorna orsakats av minst ett utförandefel när man byggt eller renoverat badrummet, visar rapporten. De allra vanligaste felen hade uppstått vid anslutningen till golvbrunnen, andra ställen med läckage är vinkeln mellan golv och vägg.
Bad- och duschrum ska vara byggda enligt gällande bygg- och branschregler och enligt  monteringsansvisningar för att en kund ska få full ersättning vid skada. Är det fel utfört ska entreprenören betala så att felet rättas till. Kostnaderna för fuktskador är idag mycket höga.

– Branschen måste ta sitt ansvar och verkligen jobba med de problem och skador som förekommer. Utbildningsinsatser behövs både för professionella plattsättare och för hemmafixare. Även egenkontrollen behöver ses över, säger Lennarth Åstrand, vd för GAR-BO försäkring, som tillsammans Länsförsäkringar och Trä-och möbelindustriförbundet (TMF), beställt undersökningen av SP.

Totalt redovisas i rapporten erfarenheter från tio skadefall, som valts ut av Länsförsäkringar. Det gäller arbeten på våtrumsgolv med keramiska plattor på träregelstomme.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hemmafixaren bäst på tätning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig