info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Brandskyddsföreningen 980×240 v48

Hemkarantän? Så här tyglar du din byggabstinens!

Lite hostig och hamnat i karantän från bygget? Luuugn bara, vi hjälper dig att hantera jobbabstinensen.

Tomasz Pozar, redaktionschef på Byggnadsarbetaren, är en av dem som saknar bygget. Foto: Privat

Plattsättaren Jacek Niedbala var hemma i coronakarantän och hade riktigt tråkigt. Men den elfte dagen hemma blev han äntligen anlitad som den expert han är – av sin fru. Resultatet ser ni på den här bilden.

– Hon tog in mig som specialist för att lägga grunden till en cheesecake, berättar Jacek med ett skratt.

Jacek la sedan in bilden på kaksättningen i Facebook-gruppen Plattsättare utan gränser med kommentaren: ”Karantän, dag 11, vilken fog rekommenderar ni?” och fick mängder av fyndiga svar från kollegor. Men trots tidsfördrivet, och trots att bakverket till slut blev riktigt lyckat, längtade Jacek tillbaka till riktig plattsättning på företaget Metodgolv.

– Nu är jag på jobbet igen och det är riktigt skönt, säger han.

Vi på Byggnadsarbetaren förstod att Jacek var något på spåren och vill så klart hjälpa er andra som hamnat i samma situation. Därför har vi tagit fram andra byggmoment som ni kan utföra där hemma.

För takläggaren finns det oändliga möjligheter att få byggkänsla hemmavid, om man fixar de rätta prylarna vill säga. Det räcker med en buktande brödkorg som tak, after eight som papp, lakritssås som tjära och tändare som brännare – sedan är du igång. Kolla in filmen här nedanför och hitta sedan din egen stil.

Som målare kan du alltid starta dagen lite äventyrligt – genom att raka dig med en färgskrapa. Sedan finns det ju enorma möjligheter att överraska övriga i familjen med ett ommålat rum varje dag.

Att bygga ställning är inte enkelt och när amatörer försöker kan det sluta med ett på bygget välkänt begrepp: plockepinn. Men spelet där man ska plocka en pinne utan att de andra rör sig kan faktiskt hjälpa ställningsbyggare med jobbabstinens där hemma. Bommar och diagonalstag går att fixa med pinnarna, som med fördel tejpas ihop. Hittar man chokladkakor i rätt storlek kan de bli till plattformar. Lägg till legogubbar för extra byggkänsla.

Vill du som röris hålla förmågan uppe under karantänen finns det träningsmöjligheter i massor. Med några hushållsrullar och ett gäng bananer är bara att gå igång och träningskröka rör.

Snickaren är egentligen den som borde ha det lättast att klara tristessen där hemma. En hammare, en skruvdragare och en såg och vips så har köksbordet förvandlats till några pallar och en stol. Om en tråkig sambo sätter stopp finns ett annat bra alternativ: att börja hantera bröd och frukt med en fogsvans.

En svetsare som går hemma för länge kan lätt tappa gnistan. Då är det bara att stoppa in alla bestick och andra metallprylar i microvågsugnen, sätta på högsta effekt, dra på hockeyhjälm med visir, stänga luckan och …

… Nej, vänta nu. Det här experimentet verkar gå överstyr. Dags att avsluta, med en önskan om att coronakurvorna vänder neråt och att alla snart kan gå friska till landets byggen. Håll ut!

Annons
EHRAB 250×600 v48b
EHRAB 250×600 v48a
EHRAB 250×600 v48c

Du läser: Hemkarantän? Så här tyglar du din byggabstinens!