info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Hårt slag mot arbetare"

- För mig är det obegripligt hur man kan rösta ner ett förslag som innebär att man får bort den värsta typen av lönedumpning i Sverige, säger byggnadsarbetaren Roland Ahl, som delade ut flygblad vid riksdagshuset i morse.

Idag ska riksdagen rösta om regeringens förslag till ny upphandlingslag. Troligen kommer riksdagen att rösta ner förslaget, som innebär att det skulle bli obligatoriskt att kräva kollektivavtalsliknande villkor vid all offentlig upphandling. De borgerliga partierna och Sverigedemokraterna är emot lagförslaget.
– Jag kan inte förstå det här. Jag kan inte förstå ifall man röstar ner ett förslag som innebär att man får bort de företag som går under radarn. Det är ju en lag som alla tjänar på? Arbetare, de seriösa företagen, säger ställningsbyggaren och ombudsmannen Roland Ahl.
Han och två kolleger från Byggnads Region Stockholm/Gotland delade ut flygblad vid riksdagshuset i morse för att synliggöra att facket är besviket över att partierna inte kan komma överens.

Våra skattepengar

Stefan Axelsson påpekar att det även handlar om att värna om våra skattekronor.
– Vill motståndarna att våra gemensamma skattekronor ska gå ner i fickorna på oseriösa företag som ägnar sig åt social dumpning? Jag känner mig frustrerad och besviken, säger Stefan Axelsson.
Ombudsmannen Fredrik Sirberg menar att Sverigedemokraterna visar sitt rätta ansikte om de röstar ner förslaget idag.
– Sverigedemokraterna utger sig för att vara ett parti för arbetare, men om de röstar ner lagförslaget kommer det att slå mot arbetare. Företag med sämre villkor för arbetare kan fortsätta ta marknadsandelar vid offentlig upphandling eftersom de även i fortsättningen kan lägga lägre anbud vid offentliga upphandlingar, säger han.

600 miljarder

Varje år köper det offentliga in varor och tjänster för mer än 600 miljarder skattekronor. En vanlig missuppfattning är att kommuner och landsting är skyldiga att alltid välja det lägsta budet, men lagen om offentlig upphandling ger redan idag beställarna möjlighet att ta sociala och andra hänsyn. Skillnaden med den nya lagen, som debatteras i riksdagen idag, är att det skulle bli obligatoriskt att ställa dessa krav.
– Vi kommer inte att ge upp. Vita-jobb modellen används redan i vissa kommuner. Vi kommer att fortsätta kämpa för att krav på kollektivavtalsliknande villkor, eller kollektivavtal vid upphandling av offentliga tjänster, skrivs in i våra lagar i Sverige, säger Fredrik Sirberg.Läs mer:
Mer om lagförslaget kan du läsa här.
Johan Lindholm: ”Kollektivavtal ska gälla fullt ut”
Regeringens lagförslag (Del 1 av 4)

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Hårt slag mot arbetare"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig