info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hårt jobb för säkra byggen

Förra året firade han Skyddsombudens dag på skandalomsusade Mall of Scandinavia. Idag är det dags igen. Skyddsombudet Rikard Mossberg är nitisk och ibland sömnlös över sitt uppdrag.

Hur ska du fira skyddsombudens dag?
-På något sätt ska jag högtidlighålla det i år. Förra året var jag på Mall of Scandinavia. Då satte vi upp affischer i förväg för att förvarna om dagen och vi skyddsombud köpte bullar och firade oss själva.
Hur var det att vara skyddsombud på det skandalomsusade Mall of Scandinavia?

– Det var stort, svårt, rörigt och otroligt uppstyckat. Det var massor med folk och stora risker. Vi skyddsombud fick hindra många farliga situationer och vi lärde oss att arbeta över yrkes- och förbundsgränser. Jag och några kollegor lade bland annat ett skyddsombudsstopp om utrymningsvägar. Med tiden fick vi igenom allt fler av våra krav.
Hur var det efter Uppdrag Gransknings avslöjande om arbetsplatsen?

-Det var väl rätt turbulent och en del diskussioner men vi kände samtidigt till en stor del av att det som kom fram. Det jag inte visste och som gjorde mig ont var hur illa elektrikerkillen som var skyddsombud råkat ut. Att han blivit förflyttad efter att han påtalat brister.
Du har varit skyddsombud i Byggnads i tio år. Vilka är de svåraste arbetsplatserna du jobbat på?

– Mall of Scandinavia är en av dem och Friends Arena var en av de absolut svåraste. Där var jag en tid ensamt skyddsombud och Peab hade 100 byggnadsarbetare på plats. Dessutom måste jag gripa in ibland då det var underentreprenörer som inte hade egna skyddsombud på plats.
Vad krävs av ett skyddsombud?

-Engagemang, civilkurage och kunskap. Det svåraste är att få tiden att läsa in sig. Jag vill alltid vara påläst. Det finns nog de som tycker jag är övernitisk, men jag har valt att vara rak och peta i allting. Jag vet att i slutändan ger det resultat.
Vad är svårast med uppdraget?

– Det är inte alltid ett roligt uppdrag. Jag har legat sömnlös många gånger. Speciellt på Friends Arena och Mall of Scandinavia. Man känner ett ansvar, vill inte att något ska hända och man vill göra ett bra jobb.
Hur viktigt är det med uppbackning?

– Väldigt viktigt. Jag och en kille drog för ett par år sedan igång skyddsombudsträffar för att stärka oss själva, diskutera olika frågor och lära oss av varandra. Det gör vi privat på kvällarna och nu är vi ett nätverk med ett tiotal personer men vi vill bli fler. Förr fick vi göra det på betald arbetstid, enligt avtal mellan Byggnads och Sveriges Byggindustrier, men det får vi inte längre. Därför agerade vi själva.

*Skyddsombudens dag firas på arbetsmarknaden och grundades av LO,TCO och Saco.
*I Byggnads finns 3 698 skyddsombud och 124 regionala skyddsombud.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hårt jobb för säkra byggen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig