info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hårdare tag mot arbetsmiljöbrott

Många arbetsgivare frias efter dödsolyckor på jobbet. Nu säger Arbetsmiljöverkets chefjurist Anna Middelman att straffvärdet behöver skärpas för arbetsmiljöbrott.

Det är tidningen Arbetarskydd som granskat domar efter dödsolyckor och de gått igenom alla domar mellan 2010 och  2014. Fyra av tio arbetsgivare friades. De aktuella domarna rör 35 personer i 33 olyckor.
– Många gånger blir vi förvånade över att det inte ställs högre krav på en arbetsgivare, säger Anna Middelman, till Arbetarskydd.
Hon tycker att det finns en annorlunda attityd mot de som begår arbetsmiljöbrott jämfört med andra brott och att det kan vara en förklaring till att straffvärdet för arbetsmiljöbrott är relativt lågt.
– Det ska ställas högre krav på en arbetsgivare än på gemene man. Jag tycker att straffvärdet behöver skärpas för arbetsmiljöbrotten, säger Anna Middelman.

En dödsolycka av tio till domstol

I granskningen framkommer det att endast en dödsolycka av tio till slut hamnar i domstolen. I de 33 dödsolyckor som bedömdes mellan 2010 och 2014 fälldes 20 arbetsgivare och 13 friades. Personer som dömdes för vållande till annans död fick alla villkorliga domar. De fick mellan 50 och 125 dagsböter. När det gäller förtag som blev dömda så fick de ett straff på mellan 400 000 och 3 000 000 kronor i förtagsbot.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hårdare tag mot arbetsmiljöbrott

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig