info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hårdare straff för arbetsolyckor

Fler försummelser i arbetsmiljön ska bli straffsanktionerade, brotten ska få högre bötesbelopp, arbetsmiljöföreskrifter föras in i kollektivavtal och mer resurser satsas på brottsutredningar. Det ska Byggnads arbeta för, bestämde kongressen.

Varje år händer mängder med olyckor och tillbud i byggbranschen och bara förra året dödades nio personer i byggolyckor. Men det är sällan ens svåra olyckor leder till en rättslig process i domstol. Ronald Nyberg, Linköping, är regionalt skyddsombud sedan 25 år och har med frustration sett hur allvarliga fel och missförhållanden kunnat leda till olyckor och svåra lidanden, utan att någon straffas.
– Det har blivit lite bättre genom utbildning av åklagare och polis. Men det går alldeles för långsamt, säger han.

Kongressen höll med och sa ja till hans motion om att Byggnads ska driva på så att det införs fler straffsanktionerade föreskrifter inom arbetsmiljön. Fler försummelser ska alltså kunna leda till fällande domar.
– Jag tycker till exempel att det borde vara brottsligt att inte ha planerat arbetet på ett säkert sätt som hindrar olyckor, säger han.
Enligt motionen ska förbundet också arbeta för att bötes- och vitesbelopp höjs till nivåer så att de är avskräckande. Idag, menar Ronald Nyberg, är bötesbeloppen ofta så små att ett oseriöst företag kan tjäna pengar på att ha en dålig arbetsmiljö och ta ett eventuellt bötesbelopp. Risken att åka dit är dessutom liten.

Enligt hans tredje förslag ska Byggnads också arbeta för att införa delar av de arbetsmiljöregler som finns i föreskrifterna i Byggnads kollektivavtal. Elektrikerna är förebild. Om man till exempel får in regler från föreskriften om systematiskt arbetsmiljöarbete i avtalet, så kan Byggnads begära skadestånd och driva frågan om ett företag gör fel eller nonchalerar bestämmelserna.
– Då har vi möjlighet att agera, istället för att stå och se på. Vi behöver ett vassare verktyg, säger Ronald Nyberg.
Rättsamhället ser mildare på arbetsmiljöbrott än på till exempel våldsbrott. Men att människor dör på arbetsplatser får aldrig accepteras, menar Ronald Nyberg. Han tycker det är rimligt att man oftare använder företagsbot och ger kännbara straff till hela företag, istället för att straffa en enskild chef. Det är ofta systemfel och ekonomi som i slutändan leder till olyckor.

En annan motion, från Uppland, som kongressen också antog, handlade om att Byggnads och LO ska verka för att arbetsmiljölagen skärps då det gäller straff och att rättsväsendet får mer resurser och utbildning till att utreda de här brotten.
Inom arbetsmiljö antog kongressen också bland annat motioner om att motverka stress på bygget och om att man ska verka för en central företagshälsovård.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hårdare straff för arbetsolyckor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig