info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Här är tuben som får trä att gå från brännbart till brandskyddat

Det är i tuben och i torken det händer. Efter att träet körts in i tuben och dörren har stängts så skapas ett vakuum. Vanligt trä går från brännbart till brandskyddat. Läs om processen som gör trä brandskyddat.

Trä som ska bli brandskyddat förs in i en tub.
Tryck och behandlingstid i tuben beror på träslag och vilken brandklass som ska uppnås. Foto: Woodsafe, Mostphotos

1. In i tuben

Först sorteras virket och staplas luftigt på pallar. Den luftiga staplingen krävs inte bara för själva brandskyddet, det gör också torkningen effektivare efteråt. Pallarna rullas sedan in i autoklaven – en tryckkammare som är formad som en 13 meter lång tub med två meters diameter. När allt är på plats skapas ett vakuum genom att luften sugs ut. Därefter fylls hela kammaren med en brandskyddsvätska som tränger djupt in i träet.

– Innan vi fyller tuben så spänner vi fast virket så att det inte flyter runt där inne. Om vi inte gjorde det skulle allt komma ut som ett plockepinn, säger Jens Erneholt, teknisk rådgivare på Woodsafe.

2. Skräddarsytt program för varje träslag och brandklass

Tryck och behandlingstid beror på träslag och vilken brandklass som ska uppnås. Allt styrs av förprogrammerade inställningar som även tar hänsyn till träets unika egenskaper.

Jens Erneholt.

– Ibland suger träet upp vätskan snabbt, då krävs mindre tryck. I andra fall, till exempel med kärnvirke, behöver vi behandla träet en längre tid för att nå in i träet, säger Jens Erneholt.

Behandlingen i tuben pågår oftast mellan en och tre timmar. När den är klar tiltas tuben för att tömma vätskan. Sedan rullas pallarna med virket ut för nästa steg – torkningen.

Trä blir brandskyddat
Foto: Woodsafe

3. Brandskydd

Woodsafe använder två typer av brandskyddsmedel – ett traditionellt och ett vattenfast. Den traditionella lösningen är vanligast. Nackdelen är att den är känslig för fukt (hygroskopisk) och måste användas med försiktighet utomhus. Vid den traditionella
lösningen är det saltet som fördröjer en antändning. Den andra lösningen (vattenfasta) skapar en kemisk reaktion tillsammans med träet som gör det svårantänt.

– Den passar väldigt bra till värmebehandlat och utomhuspaneler som inte behöver ytterligare behandling, säger Jens Erneholt.

4. Torkning och härdning

Efter impregneringen rullas virket in i torken. Trä som behandlats med traditionellt medel är klart efter torkningen. Trä som behandlats med det vattenfasta brandskyddet behöver, utöver torkning, även härdas i en högre temperatur.

Virke som blir brandskyddat
Virket staplas luftigt. Foto: Mostphotos

5. En lösning för långvarigt brandskydd

Det traditionellt behandlade träet måste målas för att skydda brandskyddet i utomhusmiljö. Om målningen görs korrekt är brandskyddet stabilt, men precis som med annan målning krävs målningsunderhåll över tid. Det vattenfasta brandskyddet behöver däremot inte målas. Det blir en integrerad del av träet och kräver inget underhåll.

 6. Klart för bygget

När processen är klar är virket redo att användas i byggprojekt. Paneler, reglar, limträ och byggskivor – mycket kan brandskyddas.

– Det är samma process oavsett om det är björk, furu eller ek. Det som varierar är hur mycket vätska som behövs och vilken brandklass som ska uppnås, säger Jens Erneholt.


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Här är tuben som får trä att gå från brännbart till brandskyddat

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig