info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Här är Sveriges framtid – men vill de jobba inom bygg? 9 unga svarar

De är Sveriges framtid. Men vill de jobba inom bygg? För att locka fler till branschen får 1 700 högstadieelever testa på olika byggmoment på Bråvallagymnasiet i Norrköping.

Vad tycker ungdomar om byggbranschen? Bild på 15-årig kille.
Abodi Cheikh-Khalil tycker att byggbranschen känns kul. På Bråvallagymnasiet i Norrköping får han testa på olika byggyrken. Foto: Jeppe Gustafsson

Sedan 2017 har en byggmässa arrangerats på Bråvallagymnasiet i Norrköping. I år fick totalt 1700 högstadieelever bekanta sig med byggbranschen och testa på allt ifrån att spika, skruva och mura till att lägga tak och känna på höjden från byggställningar.

Mässan har gett effekt, berättar Tobias Elf Svensson från Byggbranschens Yrkesnämnd (BYN). Sedan starten har exempelvis antalet tjejer som går på Bråvallagymnasiets yrkesutbildningar ökat från 7 till 25 procent.

– Både vi och gymnasiet tycker det här är en jättebra grej som vi ska fortsätta med, säger han.

Vi var på plats och frågade Sveriges framtid om hur de ser på byggbranschen.

Hur ser ungdomar på byggbranschen? Bild på högstadieelev.
Foto: Jeppe Gustafsson

Miriam Popangelova, 15, Norrköping:

– Jag tycker att det är väldigt spännande att bygga saker. När jag var liten byggde min mamma ett hus tillsammans med en arkitekt. Det tyckte jag var häftigt och sedan dess har jag velat lära mig det också. Byggbranschen är stor och det är kanske inte så lätt att få jobb, men jag hoppas att jag hamnar där i framtiden på något sätt. Men i gymnasiet har jag bestämt mig för naturvetenskaplig linje.


Hur ser ungdomar på byggbranschen? Bild på 14-årig kille.
Foto: Jeppe Gustafsson

Henry Fägersjö, 14, Svärtinge:

– Jag vet faktiskt inte om byggbranschen är något för mig, men det är kul att vara här och testa på saker.

– Jag har inte tänkt så mycket på framtiden än, det enda jag vet är att jag ska välja ett gymnasium som har en hockeylinje. I Norrköping kan jag välja bygg med hockeyinriktning, så det skulle det kunna bli.

I Norrköping kan jag välja bygg med hockeyinriktning.


Ungdom som funderar på om byggbranschen är för honom.
Foto: Jeppe Gustafsson

Akram Kazaber, 15, Norrköping:

– Att snickra och såga är inget för mig, det var mest jobbigt. Men att jobba som ställningsbyggare verkar häftigt. Jag är inte höjdrädd, men jag fick inte klättra upp utan säkerhetslina. Även att köra grävmaskin var kul, och det var ganska enkelt.

– Helst av allt skulle jag vilja bli mäklare, om inte det funkar är mitt andra val något inom bygg.


16-åring som inte lockas av byggbranschen.
Foto: Jeppe Gustafsson

Evelina Eliza, 16, Norrköping:

– Det är mycket som verkar vara roligt, men att jobba med det här är nog inget för mig. Som vuxen vill jag hellre jobba som apotekare eller något liknande.

– Det är nog kul att jobba inom byggbranschen, men jag själv lockas inte av det.


Två tjejer som testar att hamra på byggmässan på Bråvallagymnasiet.
Foto: Jeppe Gustafsson

Lou Löwing, 15, och Vendela Ahourdan, 15, Norrköping:

– Vi har aldrig gjort det här förut, men det var väldigt roligt att skruva, snickra och spika. Men att hålla på med det här varje dag livet ut känns jättejobbigt, så att jobba som snickare vill vi inte. Vi hade tröttnat. Och att klättra upp på ställningar känns jätteläskigt.

– Bygg är nog en väldigt rolig utbildning och det är ganska lätt att få jobb om man är duktig. Men som sagt, att arbeta med det här är inget för oss.

Att hålla på med det här varje dag livet ut känns jättejobbigt.


Två 15-åriga killar som tycker att byggmässan känns kul.
Foto Jeppe Gustafsson

Amir Ali, 15, och Abodi Cheikh-Khalil, 14, Norrköping:

– Byggbranschen känns kul och fixar man bra betyg i gymnasiet lär man kunna få ett bra jobb. Det viktigaste i gymnasiet är att man har roligt med sina vänner, då lär man sig mer. Jag funderar på att välja bygg men har inte bestämt mig än.

– Det roligaste med den här mässan var att testa på grävmaskin och klättra upp i ställningar. Allt med bygg är roligt, det är mycket som känns intressant och jag borde komma in om jag söker bygg. Mitt drömyrke är att bli brandman och då kan det vara bra att ha en byggutbildning så man vet hur hus är uppbyggda.


En 15-årig tjej provar att klättra med byggsele på backar.
Foto: Jeppe Gustafsson

Elsa Schelin, 15, Norrköping:

– Bygglinjen skulle verkligen kunna vara något för mig. Det verkar vara väldigt kul. Jag blev extra sugen när jag fick testa på att svetsa, snickra och spika. Jag är ganska händig och håller mest på med textil, men när jag varit här på byggmässan har intresset för att välja bygg definitivt ökat.

Intresset för att välja bygg har definitivt ökat.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Här är Sveriges framtid – men vill de jobba inom bygg? 9 unga svarar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig