info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren 980×240 v43

Handgjorda golvet dissades av snickare: ”Sa det skulle bli ett fiasko”

När Negin och Peters handgjorda golv var klart kände de en enorm stolthet. Men vägen dit kantades av upprörda snickare på sociala medier.

Projektledaren Negin Entezarjou och snickaren Peter Sahlström. Foto: Privat

Negin Entezarjous firma fick i uppdrag att totalrenovera en femrummare i Slottsstaden i Malmö. Neginterior drivs av Negin själv där hon är med från början i renoveringar och designar. Hon tar in hantverkare och projektleder tills allt är färdigt.

De fräschade upp 70-talslägenheten med nymålade väggar, ett helt nytt kök och byte av golv. Det blev dock inte riktigt som hon hade tänkt sig. Det chevrongolv, klassiskt fiskben, hon var inställd på var för dyrt. Tillsammans med snickaren Peter Sahlström kom de då på idén att göra ett eget golv av panel i furu för att inte spräcka budgeten.

– Det finns alltid ett sätt att lösa det på. Jag ville ha ett bra resultat trots en pressad budget. Det är klart att vi helst hade kört på ek eller bambu men kundens budget tillät inte något annat.

Träet fick torka en vecka innan det sågades ut till runt 840 stavar. Stavarna lades med spetsarna mot varandra för att forma ett V-mönster. De spikade och limmade fast bitarna men eftersom att de använde panel blev det springor mellan varje skarv vilket blev nästa utmaning. Kunden tyckte att det var för stora glipor. Det var då Negin vände sig till en Facebookgrupp för yrkessnickare och frågade hur hon löser det bäst. Kommentarsfältet fylldes av kommentar efter kommentar av snickare som berättade att panel har för hög fukthalt och passar inte som golv. De skrev att träet kommer att torka ännu mer och bli ett fiasko. Själv ser hon det som en kreativ lösning med materialvalet.

– Vi vill alltid lämna ett snyggt resultat oavsett prislapp. Om det uppstår problem i framtiden åtgärdar vi självklart det, men någon gång måste vara den första gången att testa en sådan här lösning.

Springorna är ifyllda med nåtmassa, något som man brukar göra med båtgolv. Foto: Privat

Springorna fyllde de i med nåtmassa, något som man brukar göra med båtgolv. Sedan slipade och lackade de golvet. Trots att det tog fyra heldagar för golvet att bli klart känner de att det var värt det.

– Alla blev jättenöjda. Vi kommer helt klart göra om det men vi gör nog större bitar nästa gång för att det ska gå lite fortare, säger Negin Entezarjou.

Har du ett jobb du är stolt över? Hör av dig till red@byggarb.se

Stolthetsbarometer

Stolthetsbarometer: 10/10. ”Det är unikt och ingenting som andra har eftersom det inte är ett färdigköpt chevrongolv. Vi fick det resultat vi ville ha från början, mycket bättre till och med.”

Vad & var: Handgjort chevrongolv i en femrumslägenhet i Slottsstaden, Malmö.

Medverkande: Projektledaren Negin Entezarjou, snickaren Peter Sahlström och golvsliparen Niklas Olsson från Sydsvensk Golvslipning AB.

Utmaning: ”Att hitta rätt material för att det skulle bli ett bra resultat till ett bra pris.”

Bästa tipset: ”Tänk utanför boxen och kolla inte bara på de färdiga lösningarna på marknaden. Ha också en jävligt duktig snickare, det är det viktigaste.”

Ines Svedin, reporter
Annons
EHRAB 250×600 v43c
EHRAB 250×600 v43b
EHRAB 250×600 v43a

Du läser: Handgjorda golvet dissades av snickare: ”Sa det skulle bli ett fiasko”