info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Skriver bok om dödsolyckorna – vill få igång en debatt

Journalisten Fredrik Björkman vill väcka debatt om dödsolyckorna. "Byggnadsarbetare och anhöriga som drabbats får gärna kontakta mig".

Fredrik Björkman greps av de många dödsolyckorna i byggbranschen. Nu ska han skriva en bok om det och lyfta fram människorna bakom siffrorna.

Totalt 90 personer som arbetade inom bygg- och anläggningsverksamhet miste livet mellan 2010 och 2019 enligt Arbetsmiljöverket.
– Det är häpnadsväckande att det sker så många dödsfall. Det skulle antagligen inte behöva ske i den mängd det gör. Dödsolyckorna är så klart ingen enkel sak att lösa, men det borde gå att minska siffrorna.

Hur kommer det sig att du vill skriva om olyckorna i byggbranschen?
– Det har inte skrivits någon bok om detta. Jag tänker att genom att föra fram fakta och livshistorier, kan jag förhoppningsvis få igång en diskussion. Jag har inga ambitioner om att komma med svar på vad som måste göras för att få ner antalet olyckor, men jag ser en möjlighet att samla berättelser som kan starta debatt.

Hur får du reda på omständigheterna kring olyckorna?
– Jag läser domar. Där beskrivs ju vad som har gått fel. Sedan kommer jag att utgå från människorna, intervjua drabbade anhöriga. Intervjua företag, fack, arbetsmiljöverket. Så många röster som möjligt för att få en helhetsbild av situationen. Jag hoppas att facket kan hjälpa till med kontakter. Byggnadsarbetare och anhöriga som drabbats får gärna ta kontakt med mig.

Du har börjat göra research, är det något du reagerat starkt på när du samlat fakta?
– Att det sker så många dödsfall i efterhand på grund av asbest. Att den siffran årligen är så hög. Det ser man ingenting om i det allmänna nyhetsflödet.

Hur väcktes idén till boken från början?
– Det var egentligen en kompis på journalisthögskolan som skrev ett reportage för flera år sedan och jag har inte kunnat släppa detta med dödsfallen. Sedan dess har jag då och då sett korta nyhetsnotiser om dödsolyckor i branschen, men nyheterna ger ingen helhetsbild. Jag vill veta mer, se helheten och lyfta fram människorna
bakom siffrorna.

Du har en del byggnadsarbetare i släkten. Vilken bild av branschen har du fått från dem?
– De har inte berättat något särskilt om sin arbetsmiljö faktiskt. Jag fick mest känslan att de gillade sina jobb och trivdes på sina arbetsplatser. De ansåg att det var ett bra jobb om man inte vill studera vidare.

Sedan början av 2000-talet är en proportionerligt allt större andel av dödsfallen utländska arbetare.
– Jag kommer att ha med något om det i boken, det är viktigt med tanke på hur internationaliserad branschen är och jag kommer att söka svar på vad det kan bero på.

Berätta hur du jobbar med researchen, hur gör du?
– Hi
ttills har jag samlat data, historiska siffror, för att se hur dödsstatistiken har utvecklat sig. Jag har också kollat på hur lagstiftningen förändrats historiskt och tittat på hur man dömer i domstolar. Sedan kommer jag att intervjua anhöriga. De ska få komma till tals och berätta om när deras nära och kära förolyckades.

Vilken typ av reportagebok blir det?
– Jag tänker kombinera fakta med berättelser, litterära delar, främst i de avsnitt där jag vill lyfta fram olika människoöden. Förlagan är ett reportage som senare blev en bok, som heter Hiroshima, där journalisten utgår från fem-sex personers upplevelser.

Du är journalist på Dagens Industri och gör detta på din fritid.
– Det stämmer. Därför har jag ingen särskild deadline. Jag vet faktiskt inte när bokprojektet blir klart. Jag har hållit på i ett par månader. Först vill jag ha datan på plats och lagstiftningen. Sen ska jag intervjua de som drabbats. Jag kommer också att intervjua olika aktörer, exempelvis arbetsgivare, fack, arbetsmiljöverk.

Du har fått ett stipendium av Byggnads på 15 000 för arbetet med boken, vad använder du pengarna till?
– Det kommer täcka en del av resorna jag ska göra och andra kostnader som dyker upp när jag begär ut material.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.


Du läser: Skriver bok om dödsolyckorna – vill få igång en debatt