info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Han gläds över nytt klämskydd

Magnus Idhult, arbetsmiljöutvecklare på Skanska, är en av personerna bakom att klämskydd nu införts på bomliftar. Nya regler gäller inom Skanska från 1 januari 2016.

Varför monterar ni klämskydd på bomliftar?
2014 dog en yrkesarbetare inom Skanska Norge när han kom åt reglaget för höjning av korgen och han klämdes upp mot taket. Efter den här olyckan togs ett beslut om klämskydd centralt inom Skanska
Hur funkar det nya klämskyddet?
I korthet är det en gummilist, som sitter framför reglagepanelen, som är känslig för tryck. Om någon kläms mot panelen känner listen av detta och maskinen stannar, en lampa börjar blinka och det går ett ljudlarm så att övriga på arbetsplatsen ska upptäcka att det hänt något.
Bomliftar som hyrs in från Ramirent, har de också klämskydd?
Ramirent har också skruvat fast den här utrustningen på ett stort antal liftar. Vi har satt kravet från 1 januari 2016. Det ska finnas klämskydd överallt nu.
Men har inte detta funnits i branschen tidigare?
När vi undersökte saken hittade vi inte någon lift med klämskydd i Sverige. Så vi fick vända oss till lifttillverkarna och särskilt efterfråga detta.
Hur känns det att vara med och driva skyddet framåt?
Jag gläds jättemycket över det här. Särskilt när jag ser att andra stora uthyrare tar efter och monterar fast klämskydd i sina maskiner. Det känns jättekul att gå före och påverka branschen så att fler kan arbeta säkert.
Ni har också infört skärpta rutiner vid användning av liftar?
– Ja,
det räcker inte med att sätta på fysiska skydd, vi har också infört tydligare regler för hur liftar ska användas. Information har gått ut till alla yrkesarbetare i organisationen om detta.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Han gläds över nytt klämskydd

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig