info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Håll huvudet kallt när det blåser – kranförarens fem bästa tips

Kranen är central för bygget. Det gäller även när vädret är dåligt och därför är koll på vinden centralt för säkra lyft. Ulf Englund har kört tornkran i närmare 30 år. Här är hans bästa tips för att hålla huvudet kallt när det blåser.

Kranen varnar när du kommer upp i en viss vindhastighet, men säkerheten i lyftet handlar inte bara om vinden utan också om vikt och storlek på det du lyfter, var det ska monteras och vad du har runt dig. Sker lyftet i lä från en huskropp är vinden kanske ett mindre problem än om du står oskyddat på en höjd. Det krävs erfarenhet för att göra rätt bedömning, men tumregeln är att inte lyfta om du känner dig osäker.

Gör en okulärbesiktning av det du ska lyfta. Hur tungt är det, hur stort är det, vart ska det? Sker lyftet på marknivå eller ska lasten uppåt? Kolla infästningsmöjligheterna och glöm inte att vad du än lyfter så ska lyftbanden alltid gå under lasten.

Läs också Så rattar Jessica Sveriges starkaste kran

Ulf Englund har kört tornkran sedan 1990. Just nu är han på Guldheden i Göteborg där K 21 Entreprenad bygger 132 lägenheter åt Riksbyggen.

En erfaren person ska utses till att leda och fördela alla lyft från marken. Se till att ha tät kontakt över komradion. Handsignalerna som används för att kommunicera med kranföraren ska alla känna till och signalschemat ska finnas uppsatt på bygget.

Väggformar och fönster är känsliga för vind. Se därför till att allt är förberett inför lyftet, att skyddsräcken är bortplockade och att folk står redo att ta emot. Om lasten börjar snurra, försök då att ställa ned den mot exempelvis ett armeringsjärn som sticker upp ur plattan. Allt för att få stopp på rotationen.

Står kranen stilla står bygget stilla och pressen på kranföraren kan vara hård. För den som är ung eller ny på bygget är det lätt att bli överkörd. Men säkerheten är ditt ansvar, och därför är det faktiskt du som bestämmer. Öva på att stå på dig. Och om platschefen säger att det inte blåser något på backen, be honom komma upp i kranen och känna på vinden där!

REGLERNA – DETTA GÄLLER

● Kranen ska besiktigas årligen och den som genomför besiktningen ska ha ackreditering från myndigheten Swedac. Alla kranar som väger över 500 kilo ska dessutom montagebesiktigas.
● Om den som kör kranen inte har full sikt över lyftområdet ska en signalman utses för att stå i direktkontakt med kranen.
● När större kranar används utomhus bör det nnas tillgång till vindmätare för att kunna fastställa vindstyrkan.
● Inför större lyft ska arbetsledningen genomföra en arbetsbered- ning för att undersöka olika risker. Särskilt viktigt är det att titta på kranens stabilitet vid olika väderförhållanden.

Källor: AFS 2006:06, AFS 2003:06

VINDINFO I MOBILEN – ULF ENGLUNDS BÄSTA APPAR

ViVa: Sjöfartsverkets app som levererar realtidsinfo om vindstyrka och vindriktning från över 90 mätstationer längs hela Sveriges kust.
Båtväder: Levererar väderleksrapporter och prognoser utifrån din geografiska position och fungerar trots namnet även inåt landet.
SMHI Väder: Aktuella väderdata och prognoser ned på timnivå för de allra esta av landets orter. Bra för att hålla koll på om det utfärdas varningar i ditt område.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Håll huvudet kallt när det blåser – kranförarens fem bästa tips

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig