info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren 980×240 v43

Grävmaskinist döms efter Niklas död

Maskinföraren döms för vållande till annans död sedan han tappat en skopa som träffade kollegan Niklas Andersson.

Det var den 20 november 2018 som dödsolyckan inträffade i samband med ett markjobb i Koskullskulle utanför Gällivare. Den omkomne var den 34-årige arbetsledaren Niklas Andersson, anställd på Berggren & Bergman AB. Han dog efter att han träffats av en skopa som lossnade från en grävmaskin.

Mer än ett år senare, i mars i år, blev grävmaskinisten som jobbade för ett annat bolag åtalad för vållande till annans död. Huvudförhandlingen ägde rum i mitten av maj. Och idag har domen kommit från tingsrätten i Gällivare.

I domslutet skriver tingsrätten att utredningen visar att grävmaskinisten lyfte upp skopan och förde den ut över en jordhög bredvid det schakt där Niklas Andersson stod och jobbade. Maskinföraren har sedan skakat skopan för att kontrollera om den satt fast. Då lossnade skopan och rullade från jordhögen ner till schaktet där den orsakade Niklas Anderssons död.

En grund i åtalet som tingsrätten skulle ta ställning till var om grävmaskinisten handlat oaktsamt när han kopplade på skopan på maskinen och att det är orsaken till olyckan. Kring det resonerar tingsrätten så här: Skopan befann sig snett framför det grävda schaktet när maskinföraren skulle koppla på den. Han krokade i skopan, lyfte upp den och svängde armen med skopan över jordhögen. Där skakade maskinföraren på skopan för att kontrollera att den satt fast. Den lossnade och föll ner i schaktet. Enligt tingsrätten var det ett felaktigt beteende som inte följer instruktionsboken.

Två instruktörer som ingår i utredningen kring dödsolyckan menar att kontrollen om skopan sitter fast ska göras genom att skopan trycks mot marken. Det är emellertid okej att skaka på skopan för att den ska hamna på rätt plats, men sedan måste den tryckas fast mot marken. Enligt tingsrätten är det därmed bevisat att maskinföraren har använt en felaktig metod för att kontrollera att skopan satt fast. Grävmaskinisten själv menar att han fått lära sig att kontrollera skopan genom att skaka och att det är allmänt vedertaget att göra så.

Under onsdagen dömdes mannen till villkorligt dom och 80 dagsböter om 50 kronor. Förutom böter ska maskinföraren även betala 800 kr till brottsofferfonden.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
EHRAB 250×600 v43a
EHRAB 250×600 v43b
EHRAB 250×600 v43c

Du läser: Grävmaskinist döms efter Niklas död