info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Grå sektor hotar byggbranschen

Utländska företag och långa entreprenadkedjor försämrar arbetsmiljön och snedvrider konkurrensen i Sverige. Det skriver Arbetsmiljöverket i en ny rapport.

Sveriges medlemskap i EU öppnade inte bara upp gränserna för seriösa och ansvarstagande företag utan också för organisationer som rör sig i en arbetsmiljömässig gråzon. Arbetsmiljöverket beskriver i rapporten med det något styltiga namnet ”Förstudie om det fortsatta arbetet med utländska företag och arbetstagare” en framväxande trend: Svenska och utländska företag som inte kan eller vill skapa goda arbetsförhållanden.
Varken företag eller arbetstagare från EU-länder har någon anmälningsplikt när de arbetar i Sverige. Det gör det svårt för myndigheten att bilda sig en uppfattning om hur allvarligt problemet är.

Kritik mot entreprenadkedjor

Arbetsmiljöverket kritiserar också de långa entreprenadkedjor som ofta finns i byggbranschen. Underentreprenörer och anställda via utländska företag gör det svårt för myndigheten att utreda vem som har det faktiska arbetsmiljöansvaret. För att komma åt problemet föreslår Arbetsmiljöverket att någon form av huvudentreprenörsansvar införs. Byggföretaget i toppen skulle då bli ansvarigt för arbetsmiljön i alla led. Myndigheten vill också se en skärpning av lagen om offentlig upphandling.

Björn Wendelborn Barr
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Grå sektor hotar byggbranschen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig