Glasavtalet KLART: Prio på lön – tummen ner för betald parkering
Sent i går kväll åkte pennan fram och förhandlare från Byggnads och Glasbranschföreningen skrev under det nya Glasmästeriavtalet. Därmed har landets cirka 2 500 glasmästeriarbetare fått ett nytt kollektivavtal.

Det nya avtalet gäller i två år, fram till den sista april 2027 och har ett totalt värde på 6,4 procent. Det innebär att även detta avtal följer det så kallade märket som sattes av industrin tidigare under våren 2025.
Följande gäller för lön och andra ersättningar:
- Löneökning med 1 213 kr i år. Motsvarar 6:97 kr/tim.
- Löneökning med 1 082 kr nästa år. Motsvarar 6:22 kr/tim.
- Semesterersättningen höjs till 13,2 %.
- Semestertillägg för månadsavlönade höjs till 1,1 % av månadslönen.
- Pensionsavsättningen höjs med 0,3 % år ett och 0,2 % år två.
– Glasmästare har stor yrkesskicklighet och vi sa redan innan avtalsrörelsen att det också ska synas i lönekuvertet. Nu har vi både säkerställt höjd lön och ersättningar men inte minst ett bra tillskott till pensionen, skriver Emil Persson, Byggnads avtalssekreterare i ett pressmeddelande.
Ny regel för semesterlön
Arbetsgivare och fack har bland annat enats om en lösning gällande semesterlönen. I det nya avtalet kan arbetsgivaren betala ut semesterlön i anslutning till semester, något som inte varit möjligt tidigare.
– Vi befinner oss i svåra och oroliga tider. Trots utgångsläget har vi fört konstruktiva förhandlingar med Byggnads som nu lett till en överenskommelse om bland annat löner och allmänna anställningsvillkor, skriver Jonas Nilsson, ordförande för Glasbranschföreningen i ett pressmeddelande.
Nej till betald parkering
Under förhandlingarna har parterna haft många diskussioner om lönebildningen i branschen men de lyckades inte komma fram till något konkret. Byggnads hade även med sig ett yrkande om att chefen skulle betala parkeringsavgifter och ett om att anställda som reser utanför arbetstid till en tillfällig arbetsplats ska få ersättning för restiden om resan är längre än 20 kilometer, oavsett och den startar från hemmen eller verkstaden. Där blev det nej för Byggnads i båda fallen. Orsaken är att förbundet i stället prioriterade att lägga så mycket som möjligt av värdet på avtalet på löneökningar och andra ersättningar.
En sak som parterna enades om är vad som ska ingå i en hälsoundersökning. De kom fram till att följande ska minst vara med:
- Ergonomisk undersökning
- Screening för vibrationsskador
- Upprättande av hälsoprofil
- Screening för psykisk ohälsa
- Förekomst av eller predisponering för besvär i luftvägar
- Förekomst av eller predisponering för hudbesvär/allergier
- Hörselundersökning
- Synundersökning
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.