info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Giftig jord på JM-bygge

Vid ett bostadsbygge i Lomma hamn använde JM jord med cancerframkallande ämnen i. Nu riskerar byggföretaget mångmiljonböter.

Innan bostadsområdet vid Lomma hamn byggdes låg där en eternitfabrik. När JM byggde bostäder på området sorterades förorenad jord bort. Men av misstag använde man jord som innehöll cancerframkallande ämnen. Den förorenade jorden hamnade i trädgårdar vid bostadsområdet.

Hamnade fel

– Massorna skulle återanvändas på olika ställen och de allra renaste massorna ska ju användas i trädgårdar och grönområden. Nu råkade man blanda förorenade massor med dem som var rena, säger miljöchefen i Lomma, Jeanette Schlaucher till Svt:s Sydnytt.
Enligt Jeanette Schlaucher är det inte akut farligt, men hon menar att det allvarliga ligger i att JM inte har hanterat jordmassorna som man beslutat och att det tagit fem år för JM att komma på att man gjort fel.

JM har anmälts

Länsstyrelsen har anmält JM till riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. Om de döms där riskerar de böter på flera miljoner.
Enligt Anders Friström, markmiljösamordnare på JM, handlar det om lätt förorenad jord som hamnat fel.

”Lätt förorenad jord”

– Vi har låtit en oberoende konsult utreda om det här innebär någon fara för de boende eller miljön, och de har kommit fram till att det inte gör det, säger han till Byggnadsarbetaren.
Har byggnadsarbetare exponerats för den giftiga jorden?
– Innan entreprenörer börjar arbeta med förorenad jord får de en utbildning. De ska inte ha utsatts för ämnena i jorden.

Peter Leander
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Giftig jord på JM-bygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig