info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Gekås - bygget som växer

Gekås i Ullared är inte bara Sveriges största köplada. Det är också ett enormt bygge. Här guidar Gekås egen rikskändis, Ola-Conny Wallgren, genom projektet som aldrig blir klart.

Det är onsdag förmiddag, men trots det är parkeringen närmast huvudentrén knökfull. Det ständigt ökande tillflödet av kunder är anledningen till att jättevaruhuset Gekås varje år måste bygga ut. Just nu pågår byggprojekt som kommer att göra det stora varuhuset ännu större: från 65 000 kvadratmeter till över 100 000. ”Det är en kedje­reaktion”, förklarar fastighetschefen Tommy Johansson. ”Bygger vi i en ände påverkar det en annan.”

TV-serien drar kunder

En anledning till att varuhuset växer är den populära dokumentärtv-serien ”Ullared”, som utspelar sig på Gekås. Undersökningar visar att tv-serien har ökat den dagliga besökstatistiken med 1 500 nya kunder. En av huvudkaraktärerna i programmet, den avspände livsmedelsexpediten Ola-Conny Wallgren, möter oss vid Gekås kundcenter. Han är eld och lågor över att få avsätta några timmar till att guida oss genom byggarbetsplatsen som omger varuhuset. Ola-Conny har en lång karriär som murare bakom sig, och medger att han ibland längtar tillbaka till bygget.
– Kul att ni kommer från Byggnadsarbetaren. Jag började läsa den tidningen när jag var liten. Hemma har jag en samling gamla nummer, avslöjar Ola-Conny.
– När jag var 16 fick jag följa med farsan till bygget. Han var murare. I början tyckte jag det var trist, men senare läste jag själv till murare i Göteborg. Jag och farsan har arbetat på flera byggen tillsammans, berättar Ola-Conny när han visar vägen mellan hyllor av deodoranter, barnkläder och konservburkar.

Samma entreprenör i 20 år

Byggföretaget LGL Construction har haft bygguppdrag på Gekås i ungefär 20 års tid. Johan Samuelsson, platschef, möter oss utanför garageporten till bygget av den nya kontorslokalen. Ola-Connys blick söker sig snabbt till den nyresta väggen.
– På min tid hade det aldrig gått att få upp en vägg så snabbt mitt i vintern, berättar Ola-Conny.
– Det är prefabväggarna som gör det möjligt, säger Johan Samuelsson och ler. När vi går in i de nya lokalerna kan Ola-Conny inte hejda sig. ”Vilken vägg”, mumlar han drömskt och drar handflatan över den tjocka betongväggen.

”Jag var kass i skolan”

Inne i personalgaraget är installatörer och elektriker i full gång. I ett rum står snickarna Emil Berntsson och Johan Larsson på en byggställning och sätter upp gipsskivor på en av väggarna. De arbetar på Naij Bygg och har varit på Gekås i ett par dagar. Efter några hälsningsfraser börjar Emil och Ola-Conny genast att prata bygg.
– Min pappa var orgelbyggare, säger Emil. Så det finns i familjen.
– Jag var helt kass i skolan. Vissa ska inte sitta i skolbänken helt enkelt. Man passar bättre här ute, säger Ola-Conny.
– I plugget var min huvudräkning helt värdelös, men på bygget, när jag kan använda den i praktiken, då kommer den så jävla mycket snabbare.

Ska vara klart till sommaren

Ola-Conny och Emil kommer under samtalet på att de har haft samma chef, och det utbryter skratt när de minns den stränga basen.
– Till och med när man gjorde rätt var det fel. Det är en hård skola ibland, garvar Emil. Emil Berntsson och Johan Larsson har några veckor på sig att bli klara med gipsskivorna. Till sommaren ska allt vara klart, det är då de stora kundströmmarna kommer.
Vi vandrar vidare genom de nybyggda lokalerna. Den nya kontorsdelen, inklusive personalgaraget, kommer att bli 2 000 kvadratmeter.
En bråkdel av de 45 000 kvadratmeter som byggs etappvis under en treårsperiod. ”Vi har planer att bygga lika mycket till”, avslöjar fastighetschefen Tommy Johansson.
Vägg i vägg med kontoret ligger ett av de nya lagren som håller på att färdigställas. Totalt ska lagerarean utökas med omkring 19 000 kvadratmeter.

30 byggnadsarbetare

På en saxlift står svetsaren Fredrik Hermansson. Han är en av den omkring 30 man starka arbetsstyrkan som bygger ut Gekås. Enligt Ola-Conny är det inte helt ovanligt att hantverkarna passar på att fylla bilen med varor på vägen hem. Men Fredrik Hermansson vill inte riktigt kännas vid shoppandet. – Det blir väl kanske lite schampo och tvättmedel då och då, medger han. Ute på parkeringsplatsen träffar vi av en slump Gekås vd Boris Lennerhov. Han är på väg att sätta sig i sin bil, men stannar ändå upp för att svara på några frågor i den kalla blåsten.
– Gekås är som Liseberg. Besökarna förväntar sig en ny åkattraktion varje år. Bortsett från utbyggnaden av butiken, lagret, parkeringen och kontorslokalerna ska vi även bygga en sportbar, lounge, en tempererad bassäng i sjön här i närheten och ett hunddagis.

Hur stort kan Gekås bli?

– Jag tänker inte så. Jag ser det i femårsplaner. Om ett år ska vi passera fyra miljarder kronor i omsättning. 2013 ska vi öka till fem miljarder. Boris Lennerhov menar att det är kundtrycket som gör att de ständigt måste bygga ut.
– När kunderna blir fler måste vi bygga ut butiken, vilket leder till större parkeringar. Det kräver större lager, vilket kräver mer administration. Fler besökare kräver fler stugor på campingen och ett nytt hotell. Boris Lennerhov måste åka och vi går in till byggnadsarbetarna på lagret igen. Där inne gör sig Ola-Connys stjärnstatus påmind. Flera av byggnadsarbetarna vill bli fotograferade tillsammans med honom, något som inte är helt ovanligt för Ola-Conny.
– En del dagar får jag skriva ett hundratal autografer, berättar Ola-Conny. Det är kul men ibland blir det lite mycket när man samtidigt har ett jobb att sköta.

Peter Leander
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Gekås - bygget som växer

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig