info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Gångjärn orsakade olycka

Ett trasigt gångjärn orsakade ett frontfönster på en byggkran föll 70 meter i centrala Umeå i somras. Skanska föreslår nu ändrade rutiner för att olyckan inte ska upprepas.

Olyckan inträffade i mitten av juli när det nya kulturhuset i kvarteret Heimdal byggdes. Plötsligt lossnade fronfönstret på kranen och slog ner i marken 70 meter nedanför, skriver Folkbladet.nu.
Som tur var träffades ingen av byggnadsarbetarna på plats av fönstret. Skanska Maskin har nu utrett händelsen och lämnat in en rapport till Arbetsmiljöverket. Företagets slutsats är att det var en utmattningseffekt på gångjärnet som låg bakom olyckan.

Inga juridiska efterräkningar

Skanska Maskin föreslår nu flera åtgärder bland annat att kontrollerna förstärks och att fönsterdetaljerna i kranhytten ska ingå som en del av maskinens generella rutinkontroll. Skanska föreslår också att en säkerhetsvajer installeras för att fånga upp eventuellt fler fallande fönster.
Arbetsmiljöverket har begärt in en del kompletteringar till Skanskas utredning. Sture Hansson, inspektör vid Arbetsmiljöverket i Umeå, säger till Folkbladet.nu att Skanska Maskin troligen inte har några juridiska efterräkningar att vänta.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Gångjärn orsakade olycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig