info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Bluebeam 980×240 v38, 39

Hantverkare berättar: Därför ställer vi upp gratis i TV

Många olika yrkeskategorier inom bygg är med i bakgrunden i hemmafixarprogram – utan betalning. Varför gör man det och skulle de hoppa på ett liknande tv-projekt igen?

Det kändes jättebra att kunna hjälpa till och var verkligen ett lagarbete

Fredrik Lefvert, Vikens plåt och tegel i Valdemarsvik, har varit med I ”Sofias änglar”
Fredri kLefvert

”Det var bara positivt, fanns inget minus med att vara med. Ingen var tjurig så som det kan bli på ett vanligt bygge och alla hjälptes åt, det var verkligen ett lagarbete. Samtliga tänkte på familjen och det att ingen behövde fakturera och tänka på att tjäna pengar, bidrog nog till stämningen. Mannen i familjen hade dött och kvinnan var ensam kvar med en felgjord utbyggnad, det läckte jättemycket, pannan var trasig, det var en massa olika saker. Vi höll exakt samma kvalitet på våra jobb som på vilket annat bygge som helst. Det var långa arbetsdagar och vi hade tio mil enkel resa så det var tufft men det var ju bara under 2,5 dagar som vi var med. Om man har ekonomiska resurser kan jag rekommendera detta. Det kändes jättebra att kunna hjälpa till.”


Många hantverkare verkar tro att de ska få betalt för att vara med

Andreas Sundkvist, Sundkvist Bygg och plåt AB i Piteå, har varit med i ”Sofias änglar”.
Andreas Sundkvist

”Tidigare när jag kollade programmet på tv tyckte jag att det var överdrivet. Men när man var med själv, och fick träffa familjen så tog det en i hjärtat. I den här familjen så hade de ett allvarligt sjukt barn, som även påverkat deras ekonomi. Hela huset renoverades. Fönster byttes, ventilationen fixades för att få bra luftkvalitet inne, vi byggde en carport och förråd. Vi lärde känna alla snickarna som jobbade och även familjen. Det var en övermäktig känsla att se glädjen. Många hantverkare verkar tro att de ska få betalt för att vara med, men man ska inte gå in i detta med den tanken, utan se det som ett avbräck i vardagen. Det var långa arbetsdagar, men jag kommer garanterat att vara med igen om det ska göras något program längre norrut. Detta var i Skåne.”

I ”Sofias änglar” på Kanal 5 hjälper byggare familjer som varit med om jobbiga förändringar i livet med att renovera färdigt sina hus.


Jag skulle utan problem leva med de kvalitetsbristerna i mitt eget hus om jag fick så mycket hjälp.

Pär Hansen, finsnickare, Mälarö Finsnickeri, Svartsjö, har varit med i ”Bygglov”:
Pär Hansen

”Många klagar på att kvaliteten på jobbet är taskigt, och visst det håller jag med om. Men för de familjer som kört fast i sin renovering verkar det inte kännas så. De var väldigt nöjda. Man får förstå under vilka förutsättningar vi jobbar, hur mycket hinner man egentligen med på några dagar? Det var säkert flera hundra mantimmar som lades ner i det program jag var med i. Vi jobbade dygnet runt, det var en massa människor där, säkert 12–15 pers.

På natten kom golvläggarna och lade golv, och vi jobbade säkert 12 timmar per dag, det var väldigt slitigt. Jag skulle utan problem leva med de kvalitetsbristerna i mitt eget hus om jag fick så mycket hjälp. Vi jobbade utan att få betalt och det gav inget i reklamvärde i sig, att få ha kläder med egen logga. Min dotter sade att jag syntes i 23 sekunder i bild. Jag tror att alla hantverkare skulle uppleva det väldigt positivt att få en tusenlapp eller två som tack. Trots att man jobbar gratis tyckte jag ändå att det var en kul erfarenhet.”

”Bygglov” var ett inredningsprogram i TV4 som rullade fram till 2018, där hantverkare tog sig an familjers havererade bygg- eller renoveringsprojekt. Uppemot 15–20 lokala hantverkare brukade hjälpa till. Produktionsbolaget gjorde 2017 en utredning efter larm om arbetsmiljöproblem. Utredningen visade att det ibland varit en hård ton mellan medarbetarna på plats.


Det är lite mer ordning på ett vanligt bygge
Sören Einar Bondesson, snickare, har hjälpt till under ”Sommartorpet”:
Sören Einar Bondesson

”Det var lite Vilda Västern. Det var mycket folk som sprang omkring och säkerhetstänket var väl inte så bra. Men det var inte extremt på något sätt, fast det är lite mer ordning på ett vanligt bygge. Vi var två som var med från min firma. Vi fick mat, inget betalt. Det var värdelöst egentligen, men vi såg det mest som en happening. Man kände flera i gänget med hantverkare, folk man träffat på andra byggen. Jag tog några av mina semesterdagar. Om jag skulle vara med igen vill jag ha betalt.”

Annons
Infobric 250×600 v38, 39

Du läser: Hantverkare berättar: Därför ställer vi upp gratis i TV