info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Friskluftsmask tog eld

En svetsare drabbades av förgiftning och infektioner, när han andades in giftig luft från en friskluftsmask. Olyckan inträffade på en byggarbetsplats i Göteborg i förra veckan.

Claes Hällqvist från arbetsmiljöverket avråder alla byggnadsarbetare generellt från att använda friskluftsmask och vinkelslip i trånga utrymmen.
– Friskluftsmasker är inte gjorda för att vara brandsäkra. Svetsaren i det här fallet befann sig i ett kraftigt gnistregn som kom från alla håll.
Svetsaren arbetade i Ryahamnen i Göteborg där man bygger ett nytt kraftvärmeverk. Mannen skulle åtgärda ett fel på en svetsfog i ett stort värmeverksrör. Han använde friskluftsmask med ett kemiskt filter samt dammfilter, för att undvika att andas in skadliga ämnen. Men filtret, som sitter osynligt på ryggen, fångade upp gnistor och förde in giftig rökkas i masken i stället.

Mannen klättrade ner i röret med hjälp av en stege, och åtgärdade svetsen inifrån, med hjälp av vinkelslip. Vinkelslipens bortslipade partiklar, studsade mot rörväggen, och tände eld på friskluftsmasken. Det var dammfiltret och förfiltret som fattade eld, säger Claes Hällqvist, arbetsmiljöverket i Göteborg.
Mannen fördes med ambulans till sjukhus direkt efter olyckan som inträffade i tisdags i förra veckan. Han fick dock åka hem dagen efter. Nu har han tagits in för vård igen, eftersom han inte tillfrisknat, trots starka mediciner.
– Han mår mycket dåligt, säger Kurt Marklund, projektledare på YIT.
Arbetsmiljöverket inspekterade arbetsplatsen direkt efter olyckan. Verket kräver att arbetstagarna vid YIT Sverige AB i fortsättningen åtgärdar alla anmärkningar på rör utifrån, inte inifrån, som i det här aktuella fallet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Friskluftsmask tog eld

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig