info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Friande dom efter schaktras

Plötsligt rasade jorden. Anläggningsarbetaren begravdes till långt upp på överkroppen i jordmassor. Tingsrätten i Luleå friar arbetsgivaren.

Arbetaren höll på med ledningsarbeten i ett schakt som var cirka 2,5 meter djupt och en meter brett. När han böjde sig ner rasade plötsligt jordmassor över honom. Stora delar av hans kropp kroppen hamnade under massorna. Han blev liggande på mage och kunde inte röra sig, utan måste grävas loss.
Olyckan hände i Lillkorsträsk, i Älvsbyns kommun 2012.
Åklagare Stig Andersson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål väckte åtal. Han hävdar att arbetsgivaren är skyldig till arbetsmiljöbrott genom framkallande av fara och tyckte därför att företaget skulle dömas till en företagsbot på 400 000 kronor.
-Jag anser att företagaren tog en medveten risk genom att man inte gjorde det som behövdes för att hindra raset, säger han och överväger nu om han ska överklaga.

Livsfarligt

Företaget nekade till brott och det blev en friande dom.
Tingsrätten konstaterar att den anställde utsatts för livsfara genom att man inte stöttat schaktväggar där det behövdes och inte tagit bort ett träd vid diket, vilket hade behövts för att väggen inte skulle vara så lodrät.
Därmed har chefen varit oaktsam, anser tingsrätten, men tycker inte att oaktsamheten är grov och därmed brottslig. Den menar att arbetsgivaren inte var tillräckligt medveten om rasrisken och pekar bland annat på att detta var första gången ett ras skedde, efter en lång tid av liknande arbeten.
Åklagaren hävdade också att arbetsgivaren inte gett tillräckligt med instruktioner och att arbetaren saknade tillräckliga kunskaper för att bedöma de allvarliga riskerna. Det ansåg rätten inte var bevisat, utan hänvisar bland annat till att arbetaren jobbat med den här typen av arbeten i flera år.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Friande dom efter schaktras

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig