info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Friande dom efter dödsolycka

Åklagaren hade krävt fem företag på tre miljoner i företagsbot efter olyckan på LKAB som kostade två män, far och son, livet 2010. Men tingsrätten friar i dag bolagen.

Den artonde maj 2010 miste 21-årige Fredrik Oskarsson Rantavaara och hans 52-åriga pappa Kenneth Oskarsson Rantavaara livet på jobbet. Korgen de arbetade från rasade ner i ett gruvschakt i LKABs gruva i Gällivare.
De skulle granska schaktet efter en sprängning och arbetade i en personhisskorg monterad på en mobilkran. Vajern som korgen var fäst i släppte och korgen föll. En spärr skulle gjort att hela vajern inte kunde åka ut, men den aktiverades aldrig. Sedan släppte dessutom infästningen från trumman.
Till följd av dödsfallen har åklagaren stämt fem företag; LKAB, NCC, ConMine AB, Kurt Andersson grävmaskin AB och J.U.C. Värmeteknik AB. Han krävde tre miljoner i företagsbot från var och ett av företagen. Men i dag meddelar alltså Gällivare tingsrätt att samtliga bolag frias från ansvar för olyckan. Till skillnad mot åklagaren gör tingsrätten bedömningen att det var tillåtet att använda mobilkran för det aktuella arbetet, man uppger att det saknades godtagbara alternativa arbetssätt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Friande dom efter dödsolycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig