Från spån till skiva – så har den kommit att regera
Det finns nog delade uppfattningar om spånskivans förträfflighet. Visst, den har väl sina fördelar, men en och annan på bygget har nog tappat det helt när ett hörn plötsligt gått av. Inte minst i ett köksskåp. Här har du spånskivans hela historia.
Började för 70 år sedan
Spånskivan är en tysk uppfinning. Där började skivan att tillverkas i slutet av 1940-talet. Bakgrunden var att man ville ta hand om rester från sågverk, som till exempel spån och träflis.
Likna en riktig bräda
Lösningen blev en process där man blandade spån och flis med ett bindemedel. Det uttalade målet var att resultatet så långt som möjligt skulle likna en vanlig bräda. Till en början användes spånskivorna främst för tillverkning av möbler men det tog inte lång tid innan de började användas inom byggindustrin. Tyskarnas uppfinning spred sig snabbt, redan på 1950-talet byggdes de första spånskivefabrikerna i Sverige. Inte oväntat med tanke på Sveriges stora träindustri.
Spån i olika storlekar
Tekniken för att tillverka spånskivor är egentligen ganska enkel. Spån i olika storlekar blandas vanligen med karbamidlim. Storleken på spånen varierar. De torkas och sorteras ut i olika storlekar genom siktning.
I mitten av skivorna finns ett eller flera lager av större spån. För lagren som utgör själva ytan på skivan används finare spån.
Från spån till skiva – ”kakpressen”
Spån och lim formas till en trögflytande smet av spån och lim. Sedan läggs smeten ihop till en kaka, lager för lager, där de stora spånen alltså hamnar i mitten. Sedan formas kakan på bredden innan den pressas ihop till en skiva under högt tryck och hög värme. För skivor som kräver större tålighet mot fukt blandas limmet med melamin. För att ge ett ännu bättre skydd mot vatten används i vissa fall även vax.
Flera olika råvaror
För att få ungefär samma kvalitet på spånskivorna över tid blandas ofta olika råvaror. Orsaken är att trä från olika träd inte har samma egenskaper. Till exempel har virke från lövträd högre densitet än virke från barrträd. I dag används även rivningsvirke och olika sorters engångsemballage av trä.
Spånskivan regerar
Alla som jobbar på bygget har troligen hanterat spånskivor någon gång. I dag finns skivorna överallt i olika byggkonstruktioner; i allt från golv, tak och väggar till skåpstommar. Det finns flera standardmodeller med varierande storlek och tjocklek. Men även många ”specialare” som till exempel spårade spontade golvspånskivor för vattenburen golvvärme.